x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Incontinenţa urinară sau fecală

Incontinenţa urinară sau fecală

de Dr Dana Tinică    |    18 Iul 2011   •   21:00
Incontinenţa urinară sau fecală

Incontinenta este pierderea accidentala sau involuntara de urina (incontinenta urinara) sau de materii fecale si gaze intestinale (incontinenta fecala). Incontinenta are cauze si mecanisme diferite, variind de la mici pierderi, aparute la tuse, stranut, ras, efort, pana la pierderea completa a controlului asupra vezicii urinare sau a sfincterului anal. In lume exista zeci de milioane de oameni care sufera de aceasta problema, care marcheaza atat sanatatea, cat si viata sociala si profesionala a persoanei respective. Incontinenta afecteaza atat tineri, cat si varstnici.

Ea nu trebuie considerata niciodata ca facand parte dintr-un proces normal de imbatranire si nici ca un fenomen care trebuie suportat stoic si impotriva caruia nu se pot lua masuri, caci, din fericire, in majoritatea cazurilor este tratabila. Din pacate, de multe ori, din pu­doare, bolnavii evita sa discute aceasta problema cu medicul de familie sau chiar cu persoanele apropiate. De exemplu, in Australia exista 3,8 mili­oane de oameni cu aceasta suferinta (la o populatie de 21 de milioane). Un studiu desfasurat in aceasta tara indica faptul ca 13% din barbati si 37% din femei sufera de incontinenta urinara, dar de fapt procentul celor care prezinta o astfel de tulburare, chiar daca luam procentul cel mai mic, este aproape dublu. Dar numai 30% din aceste persoane au recurs la ajutor medical de specialitate.

Cauze
Incontinenta urinara poate fi temporara, produsa de un consum mare de lichide, abuz de alcool sau cafea. De asemenea, mai poate aparea ca efect advers al unor medicamente (antihipertensive, sedative, relaxante musculare etc.) sau poate insoti infectiile urinare ori constipatia cronica. Incontinenta peristenta este mai frecventa la femei, putand debuta in perioada sarcinii, cat si dupa acest eveniment, mai ales in cazul nasterii pe cale vaginala, din cauza slabirii musculaturii planseului pelvin. Tulburarile induse de menopauza si interventiile chirurgicale in sfera genitala agraveaza acest fenomen. La barbati, suferintele prostatei reprezinta principala cauza, fie ca este vorba despre prostatita cronica (inflamatia prostatei), despre adenom sau despre cancer (tumoarea in sine sau complicatiile care apar dupa extirparea chirurgicala sau radioterapie).

Incontinenta fecala poate avea si ea diverse cauze. De exemplu, constipatia cronica, diareea, afectarea musculaturii sau a nervilor sfincterului anal (de exemplu, in timpul nasterii), probleme neurologice (accident vascular cerebral, traumatisme medulare, scleroza in placi, neuropatie diabetica), leziuni la nivelul rectului (hemoroizi, boli inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau colita ulceroasa, tumori locale, interventii chirurgicale sau radioterapie) etc.

MERSUL PE JOS. INOTUL. Ultima saptamana a lunii iunie a fost dedicata pe plan mondial celor care sufera din cauza incontinentei. In acest an, mesajul medicilor s-a adresat in special tinerelor mame. Este remarcabil ca majoritatea femeilor isi doresc sa isi revina rapid dupa sarcina si sa ajunga intr-o forma fizica buna.
Totusi ele trebuie sa faca acest lucru cu rabdare, apeland la sfaturile unui specialist, deoarece exercitiile fizice intense ca alergarea, sariturile, gimnastica aerobica sau sporturile de echipa pot afecta grav musculatura planseului pelvin, si asa slabita in timpul sarcinii si nasterii.
Activitatile usoare, ca mersul sau inotul, sunt mai indicate in aceasta perioada.

SUFERINTE ALE SISTEMULUI URINAR. Alte cauze generale de incontinenta au ca punct de plecare suferinte ale sistemului urinar (cistita cronica, calculi sau tumori cu diverse localizari) sau boli neurologice (scleroza multipla, accident vascular cerebral, boala Parkinson, tumori sau traumatisme ale creierului sau maduvei). Varsta, obezitatea, fumatul sau diabetul zaharat reprezinta factori de risc.

×
Subiecte în articol: medicul de familie