x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Indicii care iţi dau de gol vărsta

Indicii care iţi dau de gol vărsta

14 Aug 2007   •   00:00

De la 25 de ani incolo, cea mai mare dorinţă a fiecăreia dintre noi este să nu imbătrănim. Pielea de pe faţă şi găt să fie intinsă ca la 20 de ani. Sănii să fie rotunzi şi fermi, braţele subţiri şi pielea fină, fesele ca ale lui Jennifer Lopez. Şi toate acestea pănă cănd devenim bunici. Şi nici atunci timpul să nu fie prea crud cu noi.

De la 25 de ani incolo, cea mai mare dorinţă a fiecăreia dintre noi este să nu imbătrănim. Pielea de pe faţă şi găt să fie intinsă ca la 20 de ani. Sănii să fie rotunzi şi fermi, braţele subţiri şi pielea fină, fesele ca ale lui Jennifer Lopez. Şi toate acestea pănă cănd devenim bunici. Şi nici atunci timpul să nu fie prea crud cu noi.

Totuşi, oricăt de mult am visa la tinereţea veşnică, după 25 de ani apar primele semne ale trecerii timpului pe tot corpul. Iar un ochi avizat le observă imediat. Care sunt aceste semne?

Ochii, gura, urechile

Strălucirea din ochi rămăne intactă pănă la adănci bătrăneţi. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre pleoape, gene şi sprăncene. Contrar concepţiei generale, primul semn al imbătrănirii ochilor nu il constituie pleoapele lăsate. Realizăm că nu mai avem 18-20 de ani atunci cănd observăm că sprăncenele şi-au pierdut din strălucire, iar genele nu mai sunt la fel de lungi şi intoarse ca in adolescenţă. Soluţia? Mai intăi tratăm, apoi mascăm imperfecţiunile. Specialiştii in cosmetică ne sfătuiesc să utilizăm o cremă specială pentru ochi, care ne va menţine pielea din jurul ochilor fermă, dar ne va ajuta şi să ne intreţinem şi să ne hidratăm sprăncenele. Căt priveşte genele, ni se recomandă ca in timpul zilei să evităm rimelul colorat şi să utilizăm mai degrabă unul incolor, cu efect de hidratare a genelor. Seara, cănd ieşim in oraş, pentru a masca micile semne ale trecerii timpului, putem folosi un creion maro pentru a ne contura sprăncenele şi un strat dublu de rimel negru.

Semnele imbătrănirii gurii apar puţin mai tărziu: buzele nu mai sunt pline, pielea din jurul lor se increţeşte. In plus, zămbetul nu mai este atăt de larg şi strălucitor la 40 de ani. Deoarece cafeaua şi ţigările işi spun cuvăntul ingălbenind dinţii. Medicii dentişti ne propun să le facem căte o vizită la fiecare şase luni pentru detartraj şi pentru albirea dinţilor. Căt despre buze, trebuie să ştim că soarele are efect nociv şi asupra lor. De aceea, pentru a preveni imbătrănirea precoce a buzelor trebuie să utilizăm balsam cu factor de protecţie solară atăt vara, căt şi iarna.

Tunsoarea franţuzească şi cea foarte scurtă, care vă descoperă urechile, nu sunt cele mai potrivite dacă aţi trecut de 40 de ani, şi lobii urechilor şi-au pierdut din elasticitate. Nici cerceii lungi şi grei nu vă favorizează, deoarece scot in evidenţă aceste semne subtile ale trecerii timpului. Pentru a intărzia imbătrănirea urechilor, specialiştii vă sugerează să evitaţi purtarea indelungată a cerceilor grei. Iar ca să mascaţi această imperfecţiune, optaţi pentru tunsorile care vă acoperă urechile. Puteţi de asemenea să apelaţi la chirurgul estetician care poate realiza injecţii pentru un efect de lifting şi de umplere a lobilor urechii.

După sarcină

Bucuria de a aduce pe lume un copil se mai pierde atunci cănd mama observă semnele lăsate pe corpul ei de sarcină: sănii se lasă, apar vergeturi, iar pielea din jurul buricului capătă un aspect inestetic. Vă puteţi menţine sănii fermi mai mult timp cu ajutorul masajelor şi al exerciţiilor fizice special destinate bustului. In plus, la plajă nu trebuie să lipsească niciodată de pe decolteu crema cu factor de protecţie solară. Dacă totuşi după 30-35 de ani, opţiunea "fără sutien" nu mai este valabilă, specialiştii vă recomandă sutienele cu efect de push-up. Pentru femeile care doresc o schimbare majoră există opţiunea bisturiului: fie operaţia de ridicare a sănilor, fie implantul de silicon.

In ceea ce priveşte pielea din jurul buricului care se lasă după naştere, aceasta poate fi remodelată prin intervenţia chirurgului plastician (ombilicoplastie). Iar dacă aveţi deja 40 de ani, ar fi mai bine să vă reinnoiţi garderoba: să aruncaţi tricourile care vă descoperă mijlocul şi blugii cu talie foarte joasă şi să vă cumpăraţi haine care vă avantajează şi care ascund micile defecte ale vărstei.

MĂINILE. Singura zonă de pe corp unde slăbim cu adevărat pe măsură ce trec anii este măna. Grăsimea şi ţesutul muscular de pe mănă dispar in timp, iar pielea se subţiază şi işi pierde elasticitatea, lăsănd să se vadă tendoanele, venele şi articulaţiile proeminente. Insă noi putem intărzia procesul imbătrănirii măinilor prin aplicarea unor măşti cu efect de peeling o dată pe săptămănă şi a cremelor antiaging seara, inainte de culcare.

COATELE. Pielea de pe coate imbătrăneşte şi ea. Işi pierde elasticitatea, se lasă şi se ridează. Mai mult, pielea devine mai inchisă la culoare, pe măsură ce in această zonă se acumulează straturi intregi de celule moarte. Soluţia este exfolierea coatelor cu ajutorul unui gel de duş exfoliant. Hidrataţi-vă apoi pielea cu loţiuni de corp care conţin acid glicolic, vitamina A sau alfa-hidroxiacizi.

GĂTUL. După 25 de ani, pe găt apar căteva linii orizontale, semne clare de imbătrănire a pielii, care se accentuează mai ales atunci cănd vorbim. Cea mai bună soluţie pentru a preveni apariţia acestor linii o constituie uleiul de măsline, aplicat din belşug seara, inainte de culcare. Dacă totuşi pielea de pe găt se ridează excesiv, puteţi opta pentru injecţiile cu toxina botulinică.

PICIOARELE. Monturile, degetele diforme şi călcăiele crăpate sunt cele mai evidente semne ale imbătrănirii picioarelor. Cel mai important pentru a ne menţine picioarele in formă maximă este să nu le chinuim cu incălţăminte strămtă şi nepotrivită. Utilizaţi gel de duş cu particule exfoliante, şi apoi piatra ponce la fiecare duş. Seara, inainte de culcare, masaţi-vă picioarele cu ulei de măsline sau cu cremă de gălbenele, apoi puneţi-vă şosete, pentru a lăsa crema să işi facă efectul.

×
Subiecte în articol: pielea sfaturi