x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Insulina: uşor, rapid, fără durere

Insulina: uşor, rapid, fără durere

de Magda Marincovici    |    02 Feb 2010   •   00:00
Insulina: uşor, rapid, fără durere
Sursa foto: /STOCKEXPERT

"Să vadă, să simtă şi să audă doza de insulină administrată". Acestea ar fi în esenţă principalele atuuri ale celui mai modern dispozitiv durabil de administrare a insulinei, lansat recent în ţara noastră, spune asistent medical Anca Minea. Noul dispozitiv NovoPen4 prezintă o serie de caracteristici care-l face mult mai prietenos cu suferindul de diabet.



Dozele sunt mai uşor de administrat printr-o eliberare controlată. Este prevăzut cu o scală de gradare de trei ori mai mare pentru o mai bună citire şi siguranţă în setarea dozei. După fiecare injectare, scala revine la zero. Astfel, pacientul are permanent controlul dozei eliberate. Dispozitivul este prevăzut cu un ac subţire, mic - de 6 mm sau de 8 mm - din silicon, care asigură o injectare rapidă, uşoară, fără durere. Şi, în acelaşi timp, pacientul aude un click atunci când este acţionat butonul de selectare a dozei de insulină. Sunt atuuri care fac viaţa suferindului de diabet mai uşoară şi dacă acesta este copil, şi dacă este adult.  

Dispozitivul de ultimă generaţie este oferit gratuit, prin intermediul medicilor diabetologi, tuturor pacienţilor cu diabet care primesc prescriţie medicală cu insulinele moderne.  

Profesorul doctor Radu Lichiardopol, preşedinte al Societăţii Române de Diabet, ne avertizează că incidenţa diabetului creşte o dată cu vârsta. După vârsta 60 de ani, incidenţa diabetului tip I depăşeşte 20%.

Conform ultimelor statistici, în anul 2007 diabetul a cauzat 3,8 milioane de decese la nivel global, ceea ce reprezintă peste 6% din rata mortalităţii (diabetul reprezintă cea de-a patra cauză a mortalităţii la nivel global). La fiecare 10 secunde o persoană moare printr-o complicaţie a diabetului.

La nivel internaţional, diabetul predomină în India şi SUA, 8% din populaţie fiind afectată de această boală. În India, acest procent echivalează cu 41 de milioane de persoane, pe când în SUA cu 19 milioane de persoane.

Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent) reprezintă 85%-95% din totalul cazurilor de diabet din ţările dezvoltate şi prezintă un procentaj chiar mai ridicat în ţările în curs de dezvoltare.

Complicaţiile diabetului ar putea fi prevenite prin schimbarea dietei, respectarea meselor principale şi dintre acestea să nu lipsească micul dejun, evitarea sedentarismului şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Peste 50% din cei afectaţi de diabet nu sunt conştienţi de boala lor.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în 2008, în România au beneficiat de tratament 538.648 de persoane cu diabet, dintre care 154.443 au urmat tratament cu insulină.

×
Subiecte în articol: avertisment