x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Internetul nu e medic de familie

Internetul nu e medic de familie

de Magda Colgiu    |    15 Dec 2009   •   00:00
Internetul nu e medic de familie
Sursa foto: /FOTOLIA

Internetul, utilizat de milioane de români, a ajuns în numeroase cazuri cel mai frecventat medic de familie. Din comoditate, din lipsă de bani sau din alte motive, tot mai multe persoane intră pe diverse site-uri cu profil medical pentru a verifica sau pentru a "se consulta". Acest sistem la îndemâna multora dintre noi nu trebuie să înlocuiască totuşi medicul.



De ce? Ne lămureşte doamna doctor Rodica Tănăsescu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti. "În primul rând, se perpetuează ideea conform căreia la medicină şi la fotbal se pricepe toată lumea. Internetul este un instrument, dar nu înlocuieşte studiul medicinei", spune medicul Rodica Tănăsescu, care ne reaminteşte că "medicii studiază minimum şase ani de facultate, plus trei ani de rezidenţiat, ca să poată practica această meserie. De aceea, judecata medicului, conexiunile între noţiuni, anameza şi consultaţia efectuată de un doctor nu pot fi, în nici un caz, înlocuite de internet".

Informaţii interpretate greşit
Medicul-internet poate fi adesea o soluţie greşită. Pentru că pe net pot exista informaţii eronate sau pentru că unele date sunt interpretate fără profesionalism. Şi mai grave este că se pierde timp preţios până la prezentarea la medic şi depistarea în faze precoce a bolii.

O altă problemă care se poate înregistra în cazul persoanelor care utilizează netul pentru a afla informaţii despre afecţiunile pe care le au sau doar cred că le au este că "se pot îmbolnăvi" fără să fie bolnavi. "Este o greşeală clasică, pe care o fac şi studenţii la Medicină: de a se «îmbolnăvi» de toate bolile despre care învaţă." Medicul susţine că, abia când se acumulează ani întregi de studii, se pot face nuanţările necesare, interpretarea corectă a anumitor informaţii medicale. Specialistul avertizează că un alt impediment este că bolnavii, închipuiţi sau nu, îşi pot administra anumite medicamente. Deşi nu sunt periculoase pe termen scurt, aceste medicamente pot face rău chiar prin simpla ameliorare a unor simptome. În acest fel, pacientul se simte mai bine şi amână prezentarea la medic. Ceea ce îi face foarte mult rău pacientului.   

Pentru că pacienţii ignoră sfaturile medicilor, bazându-se pe net. Totuşi, îi avertizează că fac o mare greşeală, deoarece "internetul oferă informaţii generale şi nu poate înlocui nici profesorul, nici medicul, nici arhitectul", mai spune medicul Rodica Tănăsescu. "Este o abordare superficială, care trădează o lipsă de preocupare pentru protejarea propriei sănătăţi."

SFATUL MEDICULUI
În ceea ce priveşte ideea ca site-urile medicale sau forumurile de profil să nu mai aibă dreptul de a publica astfel de informaţii, medicul Tănăsescu spune că nu este o soluţie bună. "Tot ceea ce ar trebui să se facă ar fi ca pe aceste site-uri sau forumuri să existe precizarea că informaţiile postate nu înlocuiesc, sub nici o formă, consultaţia medicului."  Deocamdată, în România, nu există o statistică a românilor care utilizează motoarele de căutare pentru a se diagnostica. Medicul Rodica Tănăsescu spune că persoanele care consultă netul pentru informaţii medicale pot continua să facă acest lucru, dar să nu renunţe la vizita la medic.

×
Subiecte în articol: avertisment