x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România

Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România

14 Noi 2018   •   11:21
Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România

Prof. dr. Ioan Lascăr este șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Floreasca, din București, și e primul medic român care a realizat, integral, operaţii de schimbare de sex. Numele său se leagă de zeci de mii de vieţi. Pe unii oameni i-a salvat, altora le-a schimbat şi destinul. Nu e încântat de sărăcia sistemului sanitar, susţine că asigurările private ar fi colacul de salvare, dar, pentru nimic în lume nu ar pleca să lucreze în străinătate. Ca semn de recunoaştere a valorii și profesionalismului său, cetățenii și autoritățile din orașul său natal – Comănești, județul Bacău, au decis ca Spitalul Orăşenesc să se numească… Ioan Lascăr. Într-un interviu, prof. dr. Ioan Lascăr ne-a vorbit despre realizările sale, destinul său și soluțiile despre care crede că ar îmbunătăți sistemul sanitar.

Cum aţi ales Medicina?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Există o singură explicaţie: mama. Deşi eram olimpic la fizică şi îmi plăcea matematica, mama a decis să fac Medicină. Eu aş fi vrut să fac Fizică atomică, dar nu regret că i-am urmat sfatul, pentru că îmi place meseria mea. Dacă ar fi să mai aleg o dată, tot medicină aş face.

Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

Prof. dr. Ioan Lascăr – La ora 7.00 vizitez pacienţii din clinica mea privată, iar la 8.00 sunt la spital, consultaţii- în medie cam 40 pe zi- vizită pe saloane, după care intru în sala de operaţii. În medie, pe zi, fac 3-6 intervenţii chirurgicale, dacă nu sunt cazuri complicate. Altfel, o operaţie dificilă îmi poate ocupa întreaga zi.

Ioan Lascăr: „Injecţia” cu resurse financiare este vitală

Cum s-ar putea însănătoşi sistemul sanitar?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Printr-o „injecţie” cu resurse financiare. Este nevoie de tehnologie modernă pentru a putea fi eficienţi. Doctorul cu stetoscopul de gât, care face analize la microscop, este deja un personaj istoric. Însănătoşirea sistemului sanitar ar fi grabnică dacă am avea asigurări private.

S-a operat singur

Aţi operat vreodată un membru al familiei?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Pe majoritatea. Mai mult, m-am operat singur. La mine în clinica privată. Cu anestezie locală, mi-am scos un nev pigmentar. În rest, am pacienţi care mi-au devenit prieteni, dar şi am şi prieteni care mi-au devenit pacienţi.

Români, pe listă la schimbare de sex

...............

Citește mai mult despre primele operații de schimbare de sex, în România

×