x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie La rece, despre căldură

La rece, despre căldură

10 Iul 2007   •   00:00

Să nu ne mai lamentăm mioritic cu banalul unde-s verile de altădată! Sunt pa. E vremea verilor africane şi ventilatorul este desuet. In schimb, ar fi bine să pricepem că aerul condiţionat nu e un moft, ci un aparat care ne ajută să trăim aproape civilizat, cănd afară sunt peste 35 de grade.

Să nu ne mai lamentăm mioritic cu banalul unde-s verile de altădată! Sunt pa. E vremea verilor africane şi ventilatorul este desuet. In schimb, ar fi bine să pricepem că aerul condiţionat nu e un moft, ci un aparat care ne ajută să trăim aproape civilizat, cănd afară sunt peste 35 de grade. Intr-o societate normală, acum ar fi proba solidarităţii.

Â

Vă mai aduceţi aminte de emisiunile pentru ajutorarea supravieţuitorilor teribilului tsunami? E un exemplu care ar trebui reluat. Să organizăm colecte, emisiuni tv speciale pentru dotarea cu aer condiţionat a spitalelor, căminelor, grădiniţelor şi chiar a unor locuinţe ce adăpostesc bătrăni. Da, dar e sezonul concediilor, iar vedetă e costumul de baie tricotat, nu solidaritatea. Cine să mai ia aminte la acţiuni caritabile fără publicitate! Medicamentul magic, care să ne scape de efectele caniculei, nu s-a inventat. Dar cu certitudine in laboratoarele celebrelor companii farmaceutice creiere valoroase s-au incins, născocind medicamentul care să răcească trupurile arse de soare. Vă daţi seama ce lovitură de piaţă va da compania care va lansa medicamentul anticaniculă?! Ce sume se vor aloca pentru studii, publicate in reputate reviste de specialitate, care se vor intrece in a demonstra eficienţa primului şi unicului medicament anticaniculă!

Â

Ce lovitură, in condiţiile in care planeta se incinge lent, dar sigur! Apropo de solidaritate. Săptămăna trecută, căţiva medici din Franţa au fost la Bucureşti. Şi ne-au impărtăşit din experienţa dobăndită după tragicul episod din vara lui 2003, cănd in Franţa valuri succesive şi neobişnuite de căldură au răpus aproape 15.000 de persoane. Evident, cărcotaşii s-au ridicat imediat spre a contesta iniţiativa intălnirii cu medicii francezi. Probabil e mai bine să stăm cu măinile in săn şi să scuipăm cu vorbe fierbinţi. Gata, că m-am incălzit degeaba!

×
Subiecte în articol: editorial