x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Lectia de anatomie: Apendicele

Lectia de anatomie: Apendicele

07 Mar 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE

OANA VATASELU

Apendicele vermicular sau ileocecal, numit apendice in vorbirea curenta, se formeaza sub orificiul ileocecal, la punctul de jonctiune a intestinului subtire cu intestinul gros. Avand o forma cilindrica si lungimea de 6-10 centimetri, apendicele are rol de aparare antiinfectioasa in primii ani de viata. Medicul Bogdan Mastalier, chirurg la Spitalul Clinic Colentina, afirma ca apendicele vermicular constituie frecvent sediul unei infectii sau al unui abces – apendicita. Apendicele mai poate fi sediul unor tumori benigne sau maligne.

Inflamatia apendicelui poate fi acuta sau cronica si reprezinta apendicita. Ea poate surveni la orice varsta, dar este mai frecventa la adolescent si la adultul tanar. Apendicita apare atunci cand apendicele este blocat, deseori cu materii fecale, un corp strain sau o tumoare maligna. Blocajul poate fi, de asemenea, cauzat de o infectie din organism. Pe masura ce apendicele se dilata, orificiul sau de evacuare se inchide treptat. Diagnosticul apendicitei poate fi destul de dificil. Timpul are o importanta majora, pentru ca simptomele acestei afectiuni sunt extrem de asemanatoare cu alte suferinte mai putin urgente (infectii ale vezicii urinare, colita, boala Crohn, probleme ovariene, gastrite sau gastroenterite). Medicul considera ca, atunci cand apendicele este normal situat, apendicita se traduce printr-o durere care survine brusc in partea dreapta si inferioara a abdomenului, insotita de greturi, chiar de voma si de o febra moderata (38-38,5 grade Celsius); palparea zonei este dureroasa si provoaca o reactie de aparare (intarirea peretelui abdominal); tranzitul intestinal este incetinit. Diagnosticul este mai greu de pus atunci cand apendicele este situat anormal: in spatele cecului (prima portiune a intestinului gros), inflamatia se traduce prin dureri lombare; sub ficat, el simuleaza o infectie veziculara acuta. Tratamentul apendicitei este apendicectomia. Aceasta nu trebuie sa fie hotarata decat pe baza unor semne probatorii: febra in jur de 38 de grade Celsius, intarirea peretelui abdominal — denumit medical ventru de lemn –, cresterea numarului de globule albe. Apendicitele necesita cateva zile de spitalizare si permit reluarea activitatilor normale dupa doua sau trei saptamani.

STIATI CA...?
  • Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta abdominala, afectand unul din 500-600 de indivizi. In Statele Unite ale Americii, o persoana din 15 face apendicita.
  • In timpul sarcinii, diagnosticul apendicitei este dificil din cauza uterului marit, care schimba localizarea apendicelui vermicular. Nu este necesara intreruperea sarcinii, nici amanarea interventiei chirurgicale.
  • Dupa efectuarea apendicectomiei se impune limitarea efortului fizic (ridicarea greutatilor pana la 8-10 kg) timp de 2-3 luni, in perioada postoperatorie.
  • Pentru a reduce volumul cicatricei rezultate in urma unei apendicectomii se poate sparge o capsula de vitamina E si se aplica gelul direct pe plaga.
  • ×
    Subiecte în articol: apendicele lectia de anatomie