x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Leziunea de ligament încrucișat anterior – cum o tratăm

Leziunea de ligament încrucișat anterior – cum o tratăm

09 Dec 2018   •   13:23
Leziunea de ligament încrucișat anterior – cum o tratăm

Leziunea de ligament încrucișat anterior este o afecțiune care se întâlnește la nivelul genunchiului. Ea apare la o mișcare de rotație a genunchiului, atunci când suprasolicităm ligamentul respectiv și se produce o ruptură parțială sau o ruptură totală.

Despre acest tip de leziuni și despre tehnicile medicale folosite pentru a le trata vorbim astăzi cu dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă.

Leziunea de ligament încrucișat anterior – diagnostic

Dr. Tarek Nazer ne liniștește de la bun început în ceea ce privește necesitatea unei intervenții chirurgicale, în ce privește leziunea de ligament încrucișat anterior: „O ruptură parțială a ligamentului nu necesită tratament chirurgical decât în cazuri foarte specifice, în care persoanele fac sport de performanță și au nevoie de ligamente cât mai puternice. Dar la o persoană obișnuită, o ruptură parțială se tratează fără operație”. Asta atunci când avem leziuni parțiale de ligament. Dar când intervine o leziune completă?

„O ruptură completă se întâmplă atunci când se detașează ligamentul încrucișat anterior și nu mai asigură stabilitate genunchiului”, spune doctorul. „În acel moment, pierdem una dintre forțele care ajută ca genunchiul să nu mai aibă mișcare de translație și de rotație, omul simte o instabilitate a genunchiului și spune că-i fuge genunchiul la o mișcare de rotație rapidă și atunci se prezintă la medic; pe RMN se confirmă diagnosticul de ruptură de ligament încrucișat anterior și categoric există unele texte clinice care se fac la momentul consultației și care confirmă acest fapt. O dată ce s-a confirmat diagnosticul de ruptură completă la nivelul ligamentului încrucișat anterior, noi trebuie să tratăm asta chirurgical”.

Leziunea de ligament încrucișat anterior – tratament

Din păcate, spune medicul Tarek Nazer, „ligamentul, o dată rupt, nu putem să-l suturăm sau să îl reparăm fără să punem un ligament nou. Asta înseamnă că avem nevoie de o grefă. Iar materialul de grefă....................

Citește  mai departe și urmărește VIDEO despre tratament și recomandări postoperatorii, în caz de leziune de ligament încrucișat anterior

×