x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lipsa de calciu

28 Feb 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE
In fiecare zi, organismul uman are nevoie de o serie de minerale, pe care le primeste prin intermediul hranei sau al suplimentelor nutritive. Lipsa acestora afecteaza sistemul imunitar, ceea ce inseamna risc crescut de boala.
GEORGETA LICSANDRU

Calciul este unul dintre aceste minerale, a carui carenta creeaza numeroase probleme. Calciul are un rol esential in intarirea oaselor si a dintilor, in reglarea functiilor muschilor, in asigurarea unei mai bune functionari a muschiului cardiac, in coagularea sangelui, in reglarea sistemului endocrin. De asemenea, influenteaza procesele care au loc in sistemul nervos.

Atac de cord la bebelusi

"La copii, lipsa de calciu se manifesta prin deficiente de osificare, care provoaca rahitismul cu toate sechelele lui: torace evazat, bose frontale proeminente etc.", afirma medic primar medicina de familie Adela Osaci, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Titan. La nou-nascuti, carentele de calciu pot provoca atacul de cord. Calciul se poate asimila mai greu si din cauza fluorului in cazul copiilor. Suplimentele de fluor recomandate pentru intarirea dintilor impiedica absorbtia calciului. Suplimentele de fluor trebuie recomandate de medicul ortodont si nu de pediatru.

"In primii doi ani de viata, pentru fixarea calciului, este recomandata vitamina D injectabil. Potrivit noilor cercetari, aceasta procedura este traumatizanta pentru copii, insa este cea mai sigura", sustine medicul Adela Osaci. Calciul gluconic este absorbit foarte bine de catre copil, acest supliment de calciu fiind de altfel singurul care se da gratuit pe piata romaneasca.

Suplimentele, recomandate iarna

Faina integrala scade absorbtia de calciu, de aceea trebuie inclusa in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an. "Durerile de spate pe care le simtim la varsta adulta, lipsa de calciu de acum sunt consecinte ale grisului cu lapte si ale biscuitilor cu mar pe care le-am consumat atunci cand eram mici", ne spune medicul Adela Osaci. In functie de greutate, copiii au nevoie de un supliment de 500 de miligrame de calciu pe zi, iar in perioada de crestere sunt necesare 1.000 de miligrame de calciu pe zi. Suplimentele de calciu sunt recomandate iarna, nu vara, pentru ca cresterile bruste ale nivelului calciului pot determina modificari ale coloanei vertebrale. Parintii trebuie sa fie atenti, pentru ca supradozele de calciu scad pofta de mancare a copiilor si le dau acestora o stare de apatie.

Adulti

La adulti, lipsa de calciu provoaca boli cum ar fi osteoporoza, spasmofilia, tetania (stare patologica manifestata prin contractii musculare spasmodice ale membrelor si trunchiului), osteomalacia (rahitismul la adulti). De asemenea, la adulti, carenta de calciu conduce la tulburari ale vietii sexuale, scaderea potentei la barbati si frigiditate la femei. Studiile stiintifice au aratat ca femeile in varsta pierd mai mult calciu decat barbatii, cauza acestui fenomen fiind schimbarile hormonale, scaderea cantitatii de estrogeni, care intervin o data cu instalarea menopauzei. Pentru a fi asimilat, calciul are nevoie de vitamina D (sinteza acesteia se face prin expunerea pielii la soare).

Femeilor peste 45 de ani, predispuse la osteoporoza, sau celor care sufera deja de aceasta boala li se recomanda un supliment de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, insotit de un surplus de vitamina D. Adultii normali, care au o alimentatie echilibrata, nu au nevoie de suplimente de calciu. "Suplimentele de fier nu se iau in acelasi timp cu cele de calciu, pentru ca in acest proces unul dintre ele nu se asimileaza", ne sfatuieste medicul Adela Osaci.

TULBURARI. Carenta de calciu este cea mai frecventa tulburare a organismului si se manifesta sub doua forme: usoara si severa. Simptomele lipsei de calciu in forma usoara sunt senzatia de amorteala a membrelor, contracturile musculare necontrolate, dereglarile menstruale la femei, starile de apatie. Carenta severa se manifesta prin ameteli, palpitatii, hipotensiune, stari depresive insotite de insomnii. Pe de alta parte, supradozele de calciu (mai mult de 2 grame pe zi) cresc riscul aparitiei hipercalcemiei, care se manifesta prin greturi, varsaturi, disparitia poftei de mancare, dureri de cap si musculare, scaderea ritmului cardiac, riscul dezvoltarii pietrelor la rinichi.

SFATUL MEDICULUI
"Cel mai bine, calciul este asimilat din alimente (laptele si produsele lactate). Cercetarile stiintifice au aratat ca persoanele care consuma multe produse lactate, dar si fructe si legume proaspete asimileaza mai bine calciul", afirma Adela Osaci, medic primar medicina de familie.

STIRI
OSTEOPOROZA. Cercetatorii de la Universitatea din Ohio (SUA) considera ca eforturile pentru prevenirea osteoporozei ar trebui facute inca din copilarie. In prezent, aproximativ 30 de milioane de femei din Statele Unite sufera sau sunt predispuse la osteoporoza. Influenta cea mai mare asupra starii lor de sanatate, asupra rezistentei oaselor a avut-o calciul pe care l-au asimilat intre varstele de 8 si 13 ani. Potrivit cercetatorilor, un supliment de 670 de miligrame de calciu pe zi dat adolescentilor determina o mai mare rezistenta a oaselor la varsta adulta.

CAFEA. Cafeina influenteaza absorbtia calciului. Cercetatorii americani arata ca un consum ridicat de cafea provoaca distrugerea tesutului osos al femeilor si aparitia osteoporozei. Acest lucru se manifesta in special la femeile aflate la menopauza. Pentru a nu deveni posibile victime ale osteoporozei, cercetatorii recomanda o doza nu mai mare de 300 de miligrame de cafeina pe zi (trei cesti de cafea). Trebuie limitat si consumul de ceai, care de asemenea contine cafeina. Studiile au aratat ca osteoporoza nu apare la femeile care beau cel putin un pahar de lapte pe zi.

CANCER. In Statele Unite, anual, aproximativ 150.000 de persoane sufera de cancer la colon, fiecare a doua persoana fiind femeie. La Centrul de studiu al cancerului de la Universitatea Minnesota (SUA) s-a stabilit ca numarul femeilor care consuma mai mult de 800 de miligrame de calciu pe zi si care sufera de cancer de colon este mai mic cu 26%-46% decat al celorlalte femei. Cercetatorii nu recomanda aceeasi cantitate de calciu si barbatilor, deoarece studiile au aratat ca frecventa cancerului de prostata creste o data cu cresterea consumului de calciu.
×
Subiecte în articol: calciu calciul medicul de familie