x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Mă bronzez inteligent

Mă bronzez inteligent

de Oana Antonescu    |    Mirela Dădăcuş    |    16 Iun 2009   •   00:00
Mă bronzez  inteligent
Sursa foto: 123RF/

Bronz auriu-ciocolatiu, neted, fără arsuri, de durată. Este posibil, respectând câteva recomandări: înainte de a pleca în concediu faceţi o cură de legume şi fructe care conţin vitamine ce protejează pielea; din valiza de vacanţă să nu lipsească cremele cu factor de protecţie şi pe plajă nu uitaţi că razele solare pot fi dătătoare de cancer.

Se spune că imunitatea face cât toate medicamentele din lume. Sau cât toate cremele cu factor de protecţie a pielii. Premergător plecării în vacanţă, faceţi o cură de legume şi fructe pentru a ţine sub control razele ultraviolete. Mâncaţi morcov, dovleac, roşii, broccoli, spanac, papaya, portocale, caise, mango, cireşe... Adică, legume şi fructe din belşug, pentru că ele conţin vitamine şi carotenoide ce contribuie la accelerarea sintezei melaninei.

Carotenoidele sunt un grup de pigmenţi de culoare roşie, portocalie şi galbenă ce se găsesc în principal în legume, dar şi în produse animale (grăsimi, gălbenuş) sub formă de provitamina A. Carotenoidele de culoare galbenă şi portocalie sunt numite caroten şi cele de culoare roşie, numite licopina. De fapt, ce fac carotenoidele şi vitaminele? Ele au capacitatea de a accelera sinteza melaninei, substanţă pigmentară, închisă la culoare, existentă în piele, păr şi membranele ochiului.

Un studiu coordonat de profesorul Jean Pierre Cesarini din cadrul Institutului SERM din Franţa aduce probe concludente potrivit cărora carotenii cresc cu aproximativ 30% sinteza melaninei, principalul filtru natural contra razelor ultraviolete. În acelaşi timp, celulele afectate de raze ultraviolete produc o cantitate mai mică de proteină 53, implicată în afecţiunile provocate de aceste raze. Pe scurt: cu cât mai multe carotenoide şi vitamine în corp, cu atât mai protejată este pielea noastră de razele solare.

FOLOSIŢI CREME DE PROTECŢIE!
Cremele cu factor de protecţie sunt garanţia unui bronz uniform, durabil şi sănătos. Nu există o cremă care să blocheze în proporţie de 100% efectele nocive ale radiaţiilor UVA şi UVB, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm deloc pielea. Factorul de protecţie solară (FPS) al cremelor existente pe piaţă variază de la 2 la 50, iar în alegerea lui trebuie să ţinem cont de tipul de ten, de vârstă şi de zona expusă la soare.

Persoanele cu tenul deschis, precum şi copiii, au o piele sensibilă, predispusă la arsuri solare, motiv pentru care trebuie să folosească o cremă cu factor de protecţie ridicat, de preferat 50 la primele expuneri, pentru a preveni arsurile solare. Cele cu ten închis au nevoie de creme cu FPS mai mic, dar nu mai mic de 15 la primele expuneri la soare. Pe măsură ce pielea se bronzează, se poate folosi un factor de protecţie mai mic.

Faţa necesită un tratament special. Pentru că razele ultraviolete favorizează apariţia ridurilor, ar fi de preferat să folosiţi întotdeauna pentru faţă o cremă cu factor de protecţie ridicat. În caz contrar, veţi avea un bronz frumos, dar pe un ten îmbătrânit prematur, care cu greu mai poate fi corectat. De altfel, şi crema de zi ar trebui să aibă un factor de protecţie, indiferent de sezon, fiindcă faţa este expusă în permanenţă efectelor nedorite ale ultravioletelor. 

 

Un alt criteriu în alegerea cremei fotoprotectoare ar trebui să fie gradul ei de hidratare. Tot mai multe creme au acum în compoziţie vitamina E şi alte substanţe care hrănesc pielea şi previn ridarea. Crema de plajă trebuie aplicată în strat subţire la fiecare două ore (la o oră în cazul copiilor şi persoanelor cu ten deschis la culoare) şi după fiecare baie.

Dacă vreţi să vă bronzaţi inteligent, crema cu fotoprotecţie nu este suficientă. Între orele 11:00 şi 16:00, ultravioletele sunt foarte puternice şi pot provoca, în locul unui bronz frumos, arsuri cutanate sau cancer de piele. Respectaţi interdicţia medicilor de a face plajă în acest interval orar!

ULTRAVIOLETELE: ŞI BUNE, ŞI RELE
Dintre razele solare cele mai importante pentru noi sunt ultravioletele. Razele ultraviolete (UV) ne sunt şi aliat, şi inamic. În primul rând, ele sunt benefice, pentru că omoară microbii din atmosferă, dar şi pe cei existenţi pe diverse suprafeţe, fiind utile în terapia unor boli de piele, stimulând vindecarea rănilor.

În al doilea rând, UV combat rahitismul: sub acţiunea razelor UV, vitamina D, care se găseşte în piele sub formă de provitamină, se transformă în vitamină activă. Mai mult, s-a constatat că lumina solară este un mijloc de a lupta împotriva deprimării. Totuşi, băile de soare sunt bine tolerate de oamenii sănătoşi, dar sunt contraindicate pacienţilor cu hipertiroidie, boli de inimă şi de rinichi, tuberculoză, ulcer gastric, dar şi persoanelor nervoase şi iritabile (deoarece aerosolii marini şi cantitatea mare de raze ultraviolete sunt puternic excitante).

Dar razele ultravioletele pot avea şi efecte negative, mai ales dacă ne expunem la soare pe o perioadă îndelungată de timp şi la ore nepotrivite. Ele produc înroşirea pielii şi apariţia arsurilor (arsurile provocate de soare sunt asemănătoare celor provocate de aburii supraîncălziţi), accentuează fenomenul de îmbătrânire a pielii, favorizează apariţia unor forme de cancer.

Potrivit specialiştilor, la o expunere solară directă şi excesivă se pot produce arsuri foarte grave, de gradul I şi chiar II, însoţite de febră, greaţă, vărsături, stare generală alterată.

VITAMINA C
Are capacitatea de a preveni îmbătrânirea precoce a pielii, în condiţiile în care razele solare favorizează acest proces. Depozite de vitamina C sunt în kiwi, măceşe, portocale, lămâi, piersici, spanac, varză, roşii...

VITAMINA E
Încetineşte procesul de degradare a celulelor şi oferă pielii capacitatea de a tolera acţiunea solară. O găsim în: nuci, germeni de cereale, legume verzi, gălbenuş şi unt. Vitamina E, seleniul şi vitamina C formează un trio pentru prevenirea degradării acizilor graşi esenţiali.

×
Subiecte în articol: vitamina razele protecţie de sezon