x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ma doare capul, n-am aer... lesin

Ma doare capul, n-am aer... lesin

16 Aug 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Paloare, transpiratie, stare de confuzie, ameteli, lipsa de aer, incetosare a vederii. Acestea sunt semnele care preced lipotimia sau lesinul. Conf. dr. Dumitru Matei defineste lipotimia o pierdere pasagera a pozitiei ortostatice, o cadere asociata cu scaderea tensiunii arteriale si pierderea de scurta durata a contactului cu lumea exterioara. De obicei, dupa cateva secunde, pacientul isi revine la starea normala, avand insa impresia ca este foarte obosit. Lipotimia poate aparea in timpul unei dureri subite, al recoltarii de sange, al unei mese copioase luate intr-o atmosfera inchisa sau din cauza statului prelungit intr-un mediu neaerisit. Lesinul poate fi cauzat si de soc emotional sau atac de panica. Sunt afectate persoanele sanatoase, care au stat mult timp in picioare, in aglomeratie, intr-un loc neaerisit, ceea ce nu permite oxigenarea creierului. Prin natura lor, femeile sunt mai sensibile si suporta mai greu asemenea conditii, de aceea ele lesina mai frecvent.

Pierderea starii de constienta

"Starea lipotimica ii sperie pe cei din jur. Si pe buna dreptate, pentru ca o stare similara poate fi data si de cauze mai grave – afectiuni neurologice, accident vascular cerebral, afectiuni cardiace, inclusiv infarct miocardic sau tulburari de ritm cardiac. Si convulsiile se pot manifesta prin imposibilitatea de a sta in picioare, insa in astfel de situatii apar si miscari dezordonate ale membrelor, si pierderea starii de constienta. Lesinul se diferentiaza de convulsii prin aceea ca nu se asociaza cu pierderea constientei", afirma conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Pierderea constientei pentru o perioada mai mare este semnul unor dereglari serioase in organism, necesitand urgent asistenta medicala specializata. In asemenea cazuri se recomanda efectuarea unui set minim de analize pentru a inlatura eventualele suspiciuni, deoarece si hipoglicemia, si hipocalcemia pot determina starile lipotimice. Sunt indicate de asemenea o electrocardiograma, o electroencefalograma, un examen al fundului de ochi pentru a stabili daca este un edem cerebral.

RECOMANDARI. Vara, lipotimiile sunt mai frecvente din cauza temperaturilor ridicate asociate cu umiditatea, ceea ce face ca aerul sa devina irespirabil. Pentru evitarea lesinului, conf. dr. Dumitru Matei ne recomanda sa nu stam mult timp in picioare, sa nu ne expunem la soare cu capul descoperit, sa bem intre 2-2,5 litri de lichide zilnic. Daca o persoana a lesinat, va fi rapid descheiata la gat si asezata astfel incat capul sa fie mai jos decat trunchiul. Se va verifica daca, in cadere, persoana nu a suferit un traumatism craniocerebral.

×
Subiecte în articol: medicul de familie