x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Mâini reci şi palide?

Mâini reci şi palide?

27 Ian 2009   •   00:00

Iarna, mâinile şi celelalte extremităţi expuse la frig sunt adesea în suferinţă. Între 5% şi 10% dintre oameni simt în acest anotimp dureri, furnicături, modificări ale culorii şi temperaturii mâinilor.



Sunt simptome care caracterizează sindromul sau fenomenul Raynaud, problemă frecvent întâlnită la femeile tinere, mai mult decât la bărbaţi. "Boala se caracterizează printr-un  răspuns vascular exagerat la frig ce determină modificări ale culorii şi temperaturii tegumentului, însoţite de durere şi furnicături. Se produce un spasm al vaselor periferice de la nivelul mâinii, care face ca tegumentul să devină rece, palid, cu un aspect cadaveric", explică prof. dr Ruxandra Ionescu, şeful Clinicii de Medicină Internă şi Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic "Sf. Maria" din Bucureşti. În general, sunt afectate degetele de la mâini, uneori şi cele ale picioarelor, dar şi urechile sau nasul.

CAUZE
Frigul nu este singura cauză de apariţie a fenomenului Raynaud. Stresul şi anxietatea, expunerea la anumite substanţe chimice (clorură de vinil, solvenţi organici), precum şi folosirea unor medicamente de tipul betablocantelor (metoprolol, atenolol, propranolol) pot de asemenea să declanşeze simptomele bolii. Fenomenul Raynaud poate fi secundar unor boli severe cum ar fi sclerodermia, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, vasculita sau bolile obstructive arteriale (trombangeita obliterantă, arteriopatii obliterante). Frigul şi stresul rămân însă factorii declanşatori şi în aceste afecţiuni.

TRATAMENT
În formele uşoare, în care a fost exclusă existenţa unor boli severe, se recomandă în primul rând oprirea fumatului, deoarece nicotina este o substanţă puternic vasoconstrictoare. Este indicată, de asemenea, protejarea mâinilor de frig prin purtarea de mănuşi călduroase, evitarea contactului cu obiectele şi apa rece, evitarea folosirii medicamentelor ce induc vasospasm (betablocantele). "Dacă simptomele persistă, pot fi administrate medicamente vasodilatatoare de tipul pentoxifilinului, nifedipinei sau unguentelor cu nitroglicerină. Însă aceste tratamente sunt indicate doar după o examinare completă a pacientului de către medic", atrage atenţia specialistul.Ă

PRIMAR ŞI SECUNDAR
Fenomenul Raynaud primar, declanşat de frig sau stres, produce modificări de culoare a degetelor de la ambele mâini. Ele se albesc, apoi devin albastre şi, în ultimul stadiu, roşii. Boala Raynaud secundară, asociată unei boli severe, se complică deseori cu ulceraţii sau chiar cangrenă a pulpei degetelor.

×
Subiecte în articol: avertisment