x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Manevra Heimlich

Manevra Heimlich

de Steluta Indrei    |    30 Sep 2008   •   00:00

Înecarea cu mâncare sau cu un obiect este un accident frecvent în cazul copiilor şi vârstnicilor. Când alimentul ajunge în căile respiratorii şi le astupă complet, apare sufocarea. Primul semn care arată că persoana nu mai are aer este strângerea gâtului.



Înecarea cu mâncare sau cu un obiect este un accident frecvent în cazul copiilor şi vârstnicilor. Când alimentul ajunge în căile respiratorii şi le astupă complet, apare sufocarea. Primul semn care arată că persoana nu mai are aer este strângerea gâtului. De asemenea, victima nu mai poate vorbi sau tuşi, i se schimbă culoarea feţei: pielea se înroşeşte, după care devine albastră (cianoză). Dacă nu se intervine imediat, victima îşi pierde cunoştinţa şi moare sufocată.

Manevra Heimlich poate fi salvatoare în cazul persoanelor care s-au înecat cu mâncare. Ce este această manevră şi cum se execută ne explică dr Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Manevra Heimlich este o metodă de dezobstrucţie a căilor aeriene superioare. Ea se impune în momentul în care un bol alimentar, o bomboană sau un corp străin (la copii) ajunge în laringe şi nu în esofag şi blochează căile respiratorii. Persoana înecată face eforturi disperate de a respira, dar nu poate trage aer în piept din cauza obstrucţiei la nivelul laringelui.

Victimă conştientă sau inconştientă

În cazul în care victima este conştientă, persoana care îi acordă primul ajutor se aşază în spatele ei, o cuprinde cu braţele în zona toracelui şi îi aplică o compresie puternică sau o lovitură ascendentă sub stern. Această manevră are rolul de a disloca bolul alimentar astfel încât căile respiratorii să se elibereze. Dacă prima încercare nu dă nici un rezultat, manevra Heimlich poate fi repetată. În cazul în care victima este inconştientă, ea trebuie culcată pe spate, cu capul întors într-o parte. Persoana care execută manevra Heimlich se aşază deasupra victimei şi efectuează aceeaşi compresie sub stern.

Dr Silvia Nica atrage atenţia că această metodă este complet ineficientă dacă victima poate respira, vorbi sau tuşi. "Nu trebuie intervenit în nici un fel în timpul eforturilor victimei de a elimina singură bolul alimentar prin tuse. Manevra Heimlich se efectuează numai atunci când victima nu poate scoate nici un sunet. În astfel de cazuri, manevra trebuie făcută de urgenţă la faţa locului, pentru că decesul survine rapid", subliniază dr Silvia Nica.

În cazul unui copil mai mic de 3 ani, manevra se execută complet diferit faţă de adulţi şi copii de vârstă mare. Copilul este ţinut de picioare cu capul în jos şi i se aplică lovituri pe spate între omoplaţi.

×
Subiecte în articol: heimlich primul ajutor manevra