x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Medalie prezidenţială pentru un bucătar

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 30 Ian 2008 - 00:00

Paul Bocuse-bucătarul şi Valéry Giscard d’Estaing- pre­şedinte al Franţei, s-au născut în aceeaşi ani, 1926, şi în aceeaşi lună, februa­rie. Valéry Giscard d’Estaing vor­bea despre celebra supă care i-a fost servită la Palatul Élysée, în 1975, astfel

Paul Bocuse-bucătarul şi Valéry Giscard d’Estaing- pre­şedinte al Franţei, s-au născut în aceeaşi ani, 1926, şi în aceeaşi lună, februa­rie. Valéry Giscard d’Estaing vor­bea despre celebra supă care i-a fost servită la Palatul Élysée, în 1975, astfel: “Prânzul a început cu o supă celebră cre­ată de Paul Bocuse, prezentată într-o mică supieră şi aco­perită cu o crustă potrivit de coaptă. Când am spart crusta, par­fumul trufelor venea să ne gâdile nările. Această reţetă, ca şi altele create de Bocuse, n-avea altă şansă decât să cu­noască faima mondială. Ea reaminteşte originile sale şi îi păs­trează numele”. Preşedintele francez avea nostalgia savorii preparatului cu pricina. Bocuse avea să scrie şi el despre această supă: “N-am creat niciodată supa V.G.E. (Valéry Giscard d’Estaing). Nimeni nu poate spune că el se află la origi­nea unui fel de mâncare. Adevărata istorie a acestei supe, care a făcut înconjurul lumii, este întâlnirea între oameni şi ingre­di­ente. Cu câteva săptămâni înainte să fiu primit la Élysée, în 1975, am cinat la bunul meu prieten Paul Hoeberlin, în Alsacia. Acolo am degustat o trufă întreagă, învelită în bucă­ţe­le de foie gras şi apoi în aluat de foitaj, totul prezentat într-un mic vas de porţelan alb, termorezistent, utilizat de obicei pentru sufleuri. Am remarcat faţă de Paul că este o inven­ţie extraordinară. «Ideea nu îmi aparţine», a replicat el. «M-a inspirat o reţetă de plăcintă cu pui care se prepară în Angli­a»“. 

 

Mică biografie

Viaţa lui Bocuse este atât de bogată încât numai o carte ar putea să o cuprindă. De altfel, i-a şi fost dedicată una, intitulată “Paul Bocuse, focul sacru”. În 1961, la un concurs pentru cel mai bun bucătar al Franţei, a obţinut prima sa stea Michelin. Apoi, el transformă vechiul han al tatălui său – “La Collonges au Mont d’Or”, aflat la câţiva km de Lyon – şi reuşeşte să obţină cea de a doua stea. În 1965 vine consacrarea, o dată cu cea de a treia stea Michelin. În 1989 este ales “bucătarul secolului” de către Gault & Millaut, iar restaurantul este clasat drept “nr. 1 în lume” de către “The Rich and Famous World’s Best”. În 1990 înfiinţează propria-i şcoală de arte culinare şi hotelărie. Din 1987, la îndemnul lui Paul Bocuse, bucătari şefi din lumea întreagă se întâlnesc la Lyon, la fiecare doi ani, pentru a lupta pentru trofeul Bocuse d’Or. Având un concept unic, acest eveniment este însoţit de Salonul Internaţional de Restauraţie, Hotelărie şi Alimentaţie, la care vin 163.000 de vizitatori din 124 de ţări. În anul 2000 primeşte titlul de “papă al bucătăriei franceze”, atribuit de un juriu reunit la Château-Pape-Clément.

Notorietatea lui Paul Bocuse este dată atât de efluviile din bucătăria sa, cât şi de lunga sa carieră cu merite gastronomice extraordinare, de la ambasador al artei culinare franceze în lume, la animator de emisiuni TV.

 

Palatul Élysée - dineul din 25 februarie, 1975

Meniu oferit de Dl. Valéry Giscard d’Estaing, preşedintele Republicii Franceze, cu ocazia remiterii crucii Legiunii de Onoare lui Paul Bocuse, ambasador al gastronomiei franceze în lume.

Soupe de truffes (Paul Bocuse)/ Supă de trufe; Escalope de saumon de Loire à l’oseille (Pierre et Jean Troisgroes)/ Escalop de somon de Loara cu măcriş; Canard Claude Jolly (Michel Guérard)/ Raţă Claude Jolly; Les petites salades du Moulin (Roger Vergé)/ Mici salate Moulin; Fromages/ Brânzeturi; Les desserts (Paul Bocuse)/ Dulciuri; Băuturile: Montrachet 1970, en magnum du domaine de la Romanée-Conti; Château Margaux 1926; Morey ­Saint-Denis 1969, en magnum du Domaine Dujac; Champagne Roederer 1926, en magnum; Grand Bas-Armagnac Laberdolive 1893; Grand Fine Champagne, âge et origine inconnus

 

 

Supă cu trufe

Preparatul va fi cunoscut ulterior sub denumirile Supă cu trufe V.G.E. – de la iniţialele preşedintelui francez pen­­tru care a fost pregătit prima oa­ră, Valéry Giscard d’Estaing; sau Su­pă cu trufe Élysée, după Palatul Élysée.

Pentru o porţie din această supă aveţi nevoie de: o lingură de vermut Noilly Prat, 50 g trufe proaspete, crude, 20 g foie gras, 60 g aluat de foitaj, 250 ml consomeu (supă) dublu de pasăre, două linguri de legume Matignon (morcovi, cea­pă, ţelină, şampinioane – toate în părţi egale, tăiate în bucăţi foarte mici şi înăbuşite în unt). Puneţi într-o supieră individuală, cunoscută sub numele de “soupière à gratinée lyonnaise”, vermutul, legumele Matignon, trufele (tăiate în lamele de dimensiuni variate), foie gra­sul (tăiat de asemenea în bucăţi de for­me diferite), supa de pasăre. Acoperiţi su­piera cu o foaie subţire de aluat de foitaj (unsă în ­prealabil cu un gălbenuş bătut). Fixaţi bine foaia de aluat de marginile supierei, pentru a se închide ermetic. Daţi supiera la cuptor, la temperatura de 220˚C. ­Coacerea trebuie să se facă rapid, foitajul crescând sub efectul căldurii şi căpătând o frumoasă cu­loare aurie. Pentru a se servi, se sparge foitajul cu lingura, bucata care s-a rupt va cădea în interiorul supierei, fiind mâncată imediat ce s-a înmuiat în supă. 

 

Preşedinţi-vânători

Vânătorile preşedinţilor Franţei se desfăşoară, de regulă, la Rambouillet, la Marly-le-Roy sau la Chambord, localităţi din apropierea Parisului. Primele două sunt destinate vânatu­lui mic, în timp ce Chambord e renumit pentru mistreţ. În fiecare an se organizează 15 zile de vânătoare, oferite de preşedinte invitaţilor săi. Tradiţional, o zi e rezervată parlamentarilor, alta – corpului diplomatic acreditat la Paris. Celelalte adună industriaşi, personalităţi publice, înalţi funcţionari etc. De câteva ori pe an, vânătorile sunt organizate şi în onoarea şefilor de stat străini; în cazul acesta, serviciul de protocol de la Élysée e solicitat să cunoască pasiunile de vânătoare ale înalţilor vizitatori.

Preşedinţii Georges Pompidou şi Valéry Giscard d’Estaing erau mari vânători şi se implicau în organizarea acestor zile. François Mitterand detesta vânătoarea, încredinţând responsabilitatea unui apropiat al său. Aceste momente de destindere, în afară de faptul că ofereau participanţilor posibilitatea de a împărţi o pasiune comună erau, totodată, ocazii pentru întâlniri neoficiale între mai-marii lumii, mai ales în timpul dineurilor care încheiau, tradiţional, partidele de vânătoare.

Castelul Rambouillet, pe domeniul căruia preşedinţii Franţei vânează cel mai mult, datează din secolul al XII-lea şi a “văzut” vânând, de-a lungul timpului, regi, împăraţi şi şefi de stat. El a fost, de asemenea, martorul unor întâlniri memo­rabile. La Rambouillet a vânat şi a stat la masă şi regele României, Carol al II-lea, în 1938. Şi tot aici, De Gaulle l-a primit, în 1960, pe N. S. Hruşciov, iar Georges Pompidou, în 1973, pe Leonid Brejnev. La castel au mai fost oaspeţi Gerard Ford, Harold Wilson, Aldo Moro, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţîn… O dată cu întâlnirea la nivel înalt, din 1999, privind viitorul provinciei separatiste Kosovo, Rambouillet a devenit un spaţiu de negocieri fără precedent în istoria citadelei prezidenţiale franceze…

De departe, Valéry Giscard d’Estaing a fost unul dintre preşedinţii francezi care a preţuit această latură a “protocolului”. L-a atras vânătoarea şi nu a ratat nici una dintre “obligaţiile” care îi reveneau în participarea la astfel de evenimente. În perioada sa, pentru Castelul Rambouillet au fost create meniuri speciale, decorate cu desene, gravuri şi picturi reprezentând scene de vânătoare, animale sau păsări. Pentru ilustraţii sunt alese cu grijă capodopere aflate la Muzeul Luvru – semnate de Antoine Barye (1796-1875), Eugène Delacroix (1798-1863), Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) ş.a. – sau desene de la Muzeul de Istorie Naturală. Reţinem şi lista de mâncăruri servite la vânătoarea prezidenţială de sâmbătă, 25 octombrie 1975: “Brioşe cu ouă şi trufe/ Coaste de viţel à la Forestière/ Buchetieră de legume/ Salată/ Tartă grillé cu mere”. Totul stropit cu câteva vinuri de calitate, cu o vechime de 10-14 ani la vremea respectivă, precum Château Climens 1964, Château Beychevelle 1961, Charles Heidsieck 1964.

Citeşte mai multe despre:   supă,   paul,   bocuse,   estaing,   giscard estaing,   meniuri prezidenţiale,   giscard,   valéry,   valéry giscard,   val

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Terapia genică, recomandată în tratamentul pentru Leucodistrofia metacromatică (boala care distruge materia albă din creier)

Terapia genică, recomandată în tratamentul pentru Leucodistrofia metacromatică (boala care distruge materia albă din creier)
Cele mai multe maladii au denumiri  care sperie mai mult decât însăşi boala, însă în cazul Leucodistrofiei metacromatice, situaţia este deosebit de serioasă şi cere un maximum de atenţie. În primul r

Ozonoterapia și aplicațiile ei

Ozonoterapia și aplicațiile ei
Ozonoterapia este practicată, în România de 15 ani, și nu mai puțin de 400 de medici o recomandă și/ sau aplică în tratarea diferitelor afecțiuni. Ce este ozonoterapia și care este istoricul ei Terapia...

3 trucuri ca să faci mișcare și când n-ai chef

3 trucuri ca să faci mișcare și când n-ai chef
Te-ai decis să faci schimbarea majoră în viața ta, aceea de a nu mai fi o persoană sedentară. Îți spun din proprie experiență ca e una dintre cele mai bune decizii pe care le-ai luat vreodată. Desigur că nu...

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!
Acuratețea rezultatelor investigațiilor de laborator depinde în mare măsură de modul de recoltare a probelor biologice. Rezultatele acestor analize medicale pot fi afectate, sau pot varia în funcție de...

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! 

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! 
Dacă experiența și înțelepciunea vin odată cu anii, nu dorim ca acestea să ne marcheze… fața. Din fericire, unele lucruri uimitoare pot întârzia apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. 7 din 10 fem...

Primul copil s-ar putea naște în spațiu până în 2031

Primul copil s-ar putea naște în spațiu până în 2031
Prima naştere în spaţiu ar putea avea loc în următorii 12 ani, a declarat un specialist în cadrul primului congres pentru spaţiu şi ştiinţă al Asgardiei, desfăşurat în Darmstadt,...

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor
Galerie Foto Recentele descoperiri și studii clinice au arătat că nu se pot separa afecțiunile fizice de cele emoționale. Motiv pentru care și doctorii au început să recomande tratamente alternative, în completarea celor...

Medicover România va avea un nou director general

Medicover România va avea un nou director general
Radu Gorduza Lupu a fost numit director general al Medicover România, poziţie pe care o va ocupa începând cu data de 18 noiembrie 2019, informează compania. Adrian Peake, cel care a ocupat funcţia de director...

Miastenia autoimună gravis – principalele simptome

Miastenia autoimună gravis – principalele simptome
Miastenia este o boală autoimună cronică și care duce la oboseală mare și la scăderea tonusului muscular. Dar ce este miastenia autoimună gravis? Care sunt simptomele? Ce este Miastenia autoimună...

Durerea sub axilă – care sunt principalele cauze și cum trebuie să o tratăm

Durerea sub axilă – care sunt principalele cauze și cum trebuie să o tratăm
Durerea sub axilă are multiple cauze. Pot fi legate de o infecție locală, de un chist sau de un ganglion mărit. În ultimul caz, este necesar să se facă și investigațiile necesare pentru a se vedea dacă e sau nu...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!
Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce! Știam deja că tratamentele hormonale pentru simptomele menopauzei, cunoscute sub numele de THMs, cresc riscul de a avea cancer la sân....

Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele

Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele
Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele. La menopauză, 8 din 10 femei se confruntă cu bufeurile. Ca răspuns la aceste inconveniente, există tratamente hormonale (THS / THM). Dar nu numai! Iată...

Talpa este o hartă a organismului, în care sunt reprezentate organele

Talpa este o hartă a organismului, în care sunt reprezentate organele
Reflexoterapia se practică de peste 5.000 de ani în China şi Egipt. Reflexoterapia îşi propune deblocarea energiilor şi eliminarea toxinelor acumulate în organism de mult timp.   Reflexoterapia...

Analizarea mersului ajută la evaluarea calității somnului

Analizarea mersului ajută la evaluarea calității somnului
Monitorizarea modului în care oamenii merg poate contribui la evaluarea calităţii somnului lor, cu ajutorul algoritmilor specifici învăţării automate, conform concluziei unei echipe de cercetători din China, publ...

Aceasta este băutura care are un efect mai puternic decât paracetamolul. Nici n-ai să crezi ce simplu este!

Aceasta este băutura care are un efect mai puternic decât paracetamolul. Nici n-ai să crezi ce simplu este!
Această băutură este modalitatea perfectă de a vă relaxa la sfârșitul unei zile aglomerate. Insă, consumul unei cantități mari zilnic a fost asociat cu probleme de ficat și inimă și chiar cu unele tipuri de...
Serviciul de email marketing furnizat de