x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Medicamentul cel mai bun

Medicamentul cel mai bun

de Magda Marincovici    |    26 Feb 2008   •   00:00

De la 1 aprilie – şi nu-i păcăleală –, me­di­cii care prescriu reţete nu vor mai men­ţiona substanţa activă, ci denumirea me­di­ca­mentului recomandat. De fapt, nu-i nimic nou, căci s-au mai prescris reţete cu denumirea de la raft a medicamentului.

De la 1 aprilie – şi nu-i păcăleală –, me­di­cii care prescriu reţete nu vor mai men­ţiona substanţa activă, ci denumirea me­di­ca­mentului recomandat. De fapt, nu-i nimic nou, căci s-au mai prescris reţete cu denumirea de la raft a medicamentului. Dar s-a uitat că banii de compensate erau la medicii de familie şi ei erau vinovaţi că se epuizau în câteva zile. Apoi, plafoanele au fost încredinţate farmaciştilor. Şi s-a transferat vina pe umerii lor. Iată  acum plafoanele revin la medici... Picătură care a oficializat  conflictul dintre ministru şi farmacişti. Cum ne-a obişnuit deja când merge la Târgu Mureş, ministrul Nicolăescu s-a dezlănţuit. El a spus că medicul este cel care are răspunderea pacientului şi nu farmacistul.  Ceea ce este adevărat. Şi că, “dacă vrem să-l ajutăm pe pacient, atunci nu mai trebuie lăsat să fie jupuit de către unii farmacişti sau de unii care vor să scoată bani frumoşi de pe spatele cetăţeanului”. Nu e bine, dar e grav! Preşedintele Colegiul Naţional al Farmaciştilor are o cu totul altă opinie despre revenirea la vechea modalitate de prescriere a reţetelor. Farmacistului i se ia posibilitatea de a face “substituţie generică”.

 

Adică,  dacă pe reţetă este scris un medicament original – mai eficient şi uneori mai scump –  farmacistul va fi obligat să elibereze numai şi numai acel medicament şi nu-l va putea înlocui cu un generic – mai ieftin, dar şi mai slab. Strict, ca afacere, farmaciştii n-au nimic de pierdut. Şi chiar recunosc. Colaborează cu câţiva medici de familie, aceştia prescriu anumite medicamente şi gata... Dar profesional, din punct de vedere etic, farmacistul este constrâns să respecte ce a scris medicul pe reţetă.  În aceste condiţii, răspunderea integrală pentru tratament revine medicului. Cu condiţia să prescrie ce este mai bun pentru fiecare pacient, indiferent că medicamentul este original sau generic.

×
Subiecte în articol: editorial