x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie METATARSALGIA, boala care-ți dă „foc” la tălpi. Diagnostic și tratament

METATARSALGIA, boala care-ți dă „foc” la tălpi. Diagnostic și tratament

12 Dec 2018   •   15:07
METATARSALGIA, boala care-ți dă „foc” la tălpi. Diagnostic și tratament

Poate nu ai auzit niciodată despre această afecțiune medicală – metatarsalgia – dar cu siguranță te-ai confruntat cu ea, de-a lungul vieții. Îți provoacă durere și uneori simți o arsură puternică, în tălpi, chiar în partea din față a labei piciorului, acolo unde se află „rădăcina” degetelor. Acolo se află metatarsul, iar când acesta se inflamează, doare, arde și vă deranjează la mers.

Dna Corina Hinkov, expert în podometrie, ne detaliază, în cele ce urmează, ce trebuie să știm despre această afecțiune medicală.

 Înainte de a vorbi despre cauze și simptome, ar trebui, probabil, să definim metatarsalgia. Cu siguranță, mulți dintre cititorii noștri s-au confruntat cu acest tip de durere, dar nu i-au „dat” un nume.

Corina Hinkov – Metatarsalgia este, folosind cele mai simple cuvinte, o durere pe care o simți în partea din față a labei piciorului, în apropierea degetelor, datorită inflamației metatarsului. Metatarsul este un grup de 5 oase – numite „metatarsiene”, care formează arcul interior al boltei plantare. Practic, inflamarea acestor 5 oscioare provoacă acea senzație de arsură și durerea pe care o simțim în timpul mersului. Dacă descompunem cuvântul, găsim metatars – adică tocmai acel grup de oase – și algie – adică durere.

Da, pare ușor de înțeles acum, iar dacă asociezi asta cu durerea respectivă (pe care ai simțit-o, cu siguranță), e mai ușor să înțelegi celelalte informații. De aceea vă întreb: ce anume provoacă metatarsalgia?

Corina Hinkov – Metatarsalgia afectează cronic persoanele care au monturi, picior plat sau picior cav. De asemenea, persoanele foarte active, care merg mult pe jos sau care au joburi care presupun statul ore în șir în picioare. Nici sportivii nu sunt scutiți de această boală. O altă categorie cu risc mare de a dezvolta metatarsalgia este cea a persoanelor care suferă de obezitate. Dar metatarsalgia poate să apară și… din fudulie. Dacă porți pantofi nepotriviți doar pentru că sunt „la modă”, chiar dacă au toc prea înalt, vârf prea ascuțit sau sunt prea strâmți.

Care sunt simptomele metatarsalgiei?

........................

Citește mai departe ca să afli care sunt simptomele și CUM SE TRATEAZĂ METATARSALGIA

×