x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Musculatura picioarelor

Musculatura picioarelor

01 Noi 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Sistemul muscular, impreuna cu cel osos, cu ligamentele si cu tendoanele constituie aparatul locomotor. Musculatura reprezinta factorul activ al aparatului locomotor, intrucat ea sta la baza tuturor miscarilor corpului uman. Tendoanele, formatiuni fibrocartilaginoase, joaca un rol important in activitatea musculara. Ele transmit forta de contractie a muschiului la oase, care se misca cu ajutorul contractiilor musculare.

Musculatura membrelor superioare este esentiala in locomotie si in ortostatism (pozitia bipeda). Musculatura de pe oasele centurii pelviene este constituita din fesierul mic, mijlociu si mare. "Fesierul mijlociu joaca un rol foarte important in stabilizarea bazinului in timpul mersului. Acest muschi il mentine in pozitie fixa si nu-i permite sa se balanseze. In cazul in care fesierul mijlociu nu ar avea tonus, este posibila aparitia unei displazii a soldului", explica profesor kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". Fesierul mare fixeaza bazinul in pozitie ortostatica.
Coapsa anterioara are in alcatuirea sa muschiul cvadriceps, care este format din patru muschi: muschiul drept femural, muschiul vast lateral, muschiul vast medial, vast intermediar. Muschii coapsei posterioare fac posibila flexia gambei pe coapsa si sunt formati din adductor mare, bicepsul femural, semitendinosul si semimembranosul. Gastrocnemianul, muschiul solear, tibial posterior si peronier lung sunt cei mai importanti dintre muschii gambei posterioare. Muschiul tibial anterior, muschi extensor lung al degetelor, peronier scurt si lung al degetelor (care fac flexia plantara, adica intinderea labei piciorului), extensor lung al halucelui – cu totii formeaza muschii gambei anterioare.

Laba piciorului are in structura sa un numar foarte mare de muschi: extensor scurt al degetelor, muschiul flexor lung al degetelor (face flexia falangelor distale ale degetelor 2-5 si contribuie la flexia plantara), muschiul flexor lung al halucelui (permite flexarea degetului mare si a labei piciorului), muschii lombricali (permit flexarea primei falange si extensia celorlalte doua falange ale degetelor 2-5). Foarte importanti sunt muschii interososi plantari (situati pe talpa) si dorsali, care contribuie la flexarea degetului mare.

RECUPERARE. Disfunctionalitatea musculaturii poate fi provocata de probleme neurologice, metabolice, reumatice sau traumatice. Un traumatism al coloanei vertebrale poate provoca paraplegie (paralizie a ambelor membre inferioare) sau parapareza (paralizie incompleta a membrelor). Pentru oricare dintre situatiile in care sistemul muscular este disfunctional este necesara kinetoterapia.

×
Subiecte în articol: muschiul lectia de anatomie