x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Musculatura trunchiului

Musculatura trunchiului

08 Noi 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Dupa legaturile si rolul pe care le au, muschii spatelui se clasifica in superficiali, care leaga membrele superioare de coloana vertebrala, intermediari – cu rol esential in respiratie – si muschii profunzi, proprii coloanei vertebrale. In prima categorie, cei mai importanti sunt muschiul ridicator al scapulei, trapezul (care face miscarea de departare a omoplatului de coloana vertebrala), marele dorsal (care face posibila extensia mainii din humerus) si romboizii.

Musculatura intermediara a spatelui, cu rol in miscarile inspiratorii si expiratorii, este constituita din muschii dintati posteriori, inferiori (coboara coastele) si superiori (ridica coastele).

Muschii profunzi ai spatelui au un rol esential in toate miscarile coloanei vertebrale. "O clasificare sumara a acestor muschi include spinotransversii si transversospinalii, care fac extensia coloanei, capului si gatului, precum si musculatura segmentala, care ridica coastele prin contractie", explica profesor kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". Musculatura suboccipitala face posibila inclinarea si rotatia capului de aceeasi parte cu musculatura contractata.

Trunchiul anterior

In partea superioara a toracelui se gasesc muschii pectorali: pectoralul mare, care face flexia bratului din articulatii, si pectoralul mic, care intervine in inspiratie. In partea inferioara a toracelui se gasesc muschii abdominali: marele drept al abdomenului, marele oblic al abdomenului, micul oblic al abdomenului, transversul abdominal si muschii lomboiliaci (patratul lombar si psoasoiliac). Marele oblic creeaza presiune interabdominala si roteste trunchiul, in vreme ce marele drept face posibila flectarea coloanei vertebrale. Transversul abdominal comprima viscerele, iar micul oblic efectueaza miscarile de rotatie ale trunchiului. Patratul lombar este un muschi cu rol in respiratie, care coboara ultima coasta in timpul expiratiei. Totodata, el inclina coloana lateral si flecteaza bazinul pe torace. Psoasoiliacul face flexia coapsei pe trunchi.

BAZINUL. Muschii bazinului au si ei un rol important datorita legaturii pe care o fac intre trunchi si picioare. Acestia sunt in numar de noua: fesierul mare, mijlociu si mic, gemen superior si inferior, obturatorul extern si intern, patratul femural si piramidalul. Majoritatea acestora contribuie la miscarea de rotatie a bazinului.

AFECTIUNI. Disfunctionalitatea muschilor spatelui poate provoca afectiuni grave precum cifoza, scolioza sau cifoscolioza. Aceste probleme se rezolva fie prin tratament ortopedic sau kinetoterapeutic, fie printr-o interventie chirurgicala, in cel mai rau caz.
×
Subiecte în articol: muschii lectia de anatomie