x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Natura şi ciudăţeniile sale

Natura şi ciudăţeniile sale

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Noi 2009   •   00:00
Natura şi ciudăţeniile sale

Ne-am obişnuit ca natura să ne ofere constant creaţii ale sale extrem de ciudate. Unele dintre acestea s-au constituit, de-a lungul secolelor, în mituri şi legende. Iată câteva astfel de ciudăţenii!




Giant Squid.
Cu puţin timp în urmă oamenii de ştiinţă au scos din burta mării un exemplar de Giant Squid de aproape 50 de kg şi 6 metri lungime. Captura este considerată o adevărată raritate, un astfel de specimen fiind imposibil de prins până la momentul respectiv. Potrivit cercetătorilor, aceste creaturi pot atinge lungimi şi de 20 de metri. Chiar dacă sunt imense, ele se deplasează uşor în apele oceanelor datorită unei soluţii de clorură de amoniu pe care o elimină în timp ce se deplasează. Se hrănesc cu peşte şi alte specii de calmar şi se apără cu ajutorul celor două tentacule deosebit de lungi.


Zvezdonos. Acest ciudat mamifer insectivor trăieşte în sud-estul Canadei şi în nor-estul Statelor Unite ale Americii.


Aye-Aye. Este un mamifer de 2 kilograme care uimeşte prin înfăţişarea sa ieşită din comun. Deşi nu par, cele mai apropiate rude ale Aye-Aye-ului sunt cimpanzeii şi maimuţele. Acest animal este nativ din Madagascar, şi din păcate adesea omorat de rezidenţii superstiţioşi ai insulei. Probabil din cauza înfăţişării, acest animal este văzut ca un demon sau aducător de ghinion, fapt care l-a transformat într-o specie aflată pe cale de dispariţie. Locuitorii Malaeziei credeau că Aye-aye este un simbol al morţii. Sensul numelui Aye-aye a fost pierdut o dată cu limba din care provine, dar există o ipoteza în care cuvântul “Aye aye” înseamnă pur şi simplu un strigat de alarmă pentru a-i avertiza pe alţii de prezenţa sa. Cântăreşte în jur de 2,5 kilograme, femela câtărind mai puţin cu 100 de grame. Aye Aye atinge o lungime de 30 – 37 cm, şi 44 – 53 cu tot cu coadă. Adultul prezintă ochi negrii sau maro închis şi părul alb în jurul gâtului. Oamenii din Madagascar au crezut că acest animal a dispărut. Astfel, el a fost redescoperit, din greşeală,  în anul 1961. Şase specimene au fost transportate pe o insulă din apropierea Nosy Mangabe, în apropiere de Maroantsetra, la est de Madagascar. Cercetări recente arată că aceste animale sunt mai răspândite decât se credea anterior, dar sunt încă ameninţate cu dispariţia. În 2005 existau doar câteva zeci de astfel de animale. Aye-Aye este cel mai mare reprezentant al primatelor nocturne.


Diavolul Tasmanian. Micul animal care a fost inspiraţie pentru cei ce au creat personajul Taz -  ce ne-a încântat copilăria - este pe cale de dispariţie. Este un mamifer ciudat din categoria de mamifere marsupiale carnivore. Culoarea sa neagră, cu gură mare şi dinţi ascuţiţi, strigătele urâte pe care le aruncă noaptea, precum şi temperamentul feroce i-au făcut pe primii colonişti europeni să-l poreclească "diavol". Paradoxal, denumirea ştiinţifică a acestui mamifer, arcophilus harrisii,  se traduce din greacă "un iubitor de trup". Puii sunt născuţi printr-un marsupiu deschis spre spatele mamei şi se prind cu dinţii în primele patru luni. Oamenii de ştiinţă din Tasmania au tras un semnal de alarmă deoarece Diavolul Tasmanian este în pericol de dispariţie.  O formă neobişnuită de cancer facial a decimat în foarte scurt timp circa 75.000 de animale. Această formă de cancer se caracterizează printr-un grad mare de transmisibilitate şi este fatal. Se răspândeşte în general din cauza muşcăturilor în timpul luptelor pentru hrană şi împerechere. Din cauza acestei boli specialiştii au observat şi o modificare a comportamentului animalelor, acestea împerechindu-se mai devreme şi dând naştere puilor în anotimpuri neprielnice (puii care se nasc iarna au şanse mici de supravieţuire).


Sabretooth. Cunoscut şi sub numele de "mâncător de peşte", trăieşte în bazinele oceanului. Corpul său este protejat de o piele aspră, acoperită cu un fel de armură. Lungimea acestui peşte -monstru ajunge până la 15 centimetri. Ultima dată când o astfel de specie a fost zărită s-a întâmplat în urmă cu o jumătate de secol.


Nosach. Aceste primate trăiesc exclusiv pe insula Borneo. Unicitatea acestei specii pleacă de la nasul -trompă pe care îl etalează, unul care seamănă izbitor cu un castravete. Acest aspect este exclusiv speciei masculine. Masculii ajung la maturitate la o greutate de 22 de kilograme, în timp ce femela nu depăşeşte 10 kilograme.


Vampirul. Liliecii, vampiri există în realitate. Sunt doar trei astfel de specii, ele trăind în Europa Centrală şi America de Sud. Anvergura aripilor este de 20 de centimetri iar corpul său nu este mai mare decât degetul mare al unui om. Se hrănesc cu sângele pe care îl iau de la păsări, vite, cai sau porci. Dacă nu se hrăneşte regulat, la maxim 2-3 zile, trupul liliacului - vampir moare, el degradându-se rapid. Deşi nu poate zbura, liliacul - vampir se deplasează cu o viteză uimitoare la nivelul solului, 2,2 metri pe secundă!



×
Subiecte în articol: stiinta