x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ne păndeşte riscul insolaţiei

Ne păndeşte riscul insolaţiei

05 Iun 2007   •   00:00

Fără indoială că ne aşteaptă o vară lungă şi caniculară. Căldura a inceput să ne chinuiască in acest an incă de luna trecută, prin urmare nu este prea devreme să avertizăm asupra pericolului insolaţiei.

Fără indoială că ne aşteaptă o vară lungă şi caniculară. Căldura a inceput să ne chinuiască in acest an incă de luna trecută, prin urmare nu este prea devreme să avertizăm asupra pericolului insolaţiei.

Mecanism

Cănd soarele este foarte puternic şi temperatura aerului foarte ridicată, corpul produce mai multă căldură decăt poate elibera prin transpiraţie. Se dereglează astfel sistemul de termoreglare al organismului, favorizănd instalarea insolaţiei. Cum recunoaştem o insolaţie? Intr-o primă fază, persoana care s-a expus timp indelungat la soare se deshidratează şi are o senzaţie de epuizare. In funcţie de gravitatea insolaţiei, pot apărea simptome precum ameţeli, cefalee, fotofobie (hipersensibilitate la lumină), febră, frison, vărsături, tulburări de vedere, de echilibru şi, intr-un final, alterarea stării generale care poate merge chiar pănă la comă. Caracteristică insolaţiei este vărsătura in jet, care se diferenţiază de cea legată de tractul alimentar prin absenţa stării de greaţă. La copii şi bătrăni, insolaţia are manifestări severe din cauza deshidratării ce urmează vărsăturilor.

Primul pas in acordarea ajutorului de urgenţă il constituie scoaterea victimei insolaţiei de sub acţiunea razelor solare şi aşezarea ei la loc răcoros. "Pentru a reduce temperatura corpului, sunt eficiente compresele sau duşurile cu apă rece. In caz de febră şi dureri de cap, sunt recomandate aspirina şi paracetamolul", ne spune dr Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB). Atenţie! Apa nu trebuie să fie foarte rece, intrucăt poate produce un şoc termic. Hidratarea este o altă condiţie esenţială pentru recuperarea stării de sănătate după o insolaţie. Expunerea prelungită la soare poate avea consecinţe mai grave. Se poate intămpla ca victima insolaţiei să delireze şi să intre in stare de inconştienţă. "O astfel de situaţie pune viaţa in pericol, motiv pentru care se impune chemarea de urgenţă a ambulanţei", semnalează dr Ovidiu Cismaru.

×
Subiecte în articol: insolaţiei primul ajutor insola