x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Negii sau verucile – diagnostic și tratament

Negii sau verucile – diagnostic și tratament

12 Mai 2019   •   06:07
Negii sau verucile – diagnostic și tratament

După acnee, negii sau verucile (cum mai sunt denumiți) reprezintă afecțiunea dermatologică diagnosticată cel mai des. Ai putea spune că sunt chiar… banali, câtă vreme principala problemă pe care o pun este una de natură estetică.

Aceste excrescențe ale pielii sunt, în cele mai multe cazuri, inofensive, dar asta nu înseamnă că trebuie lăsate la voia întâmplării, fără un tratament adecvat, avertizează medicul dermatolog Carmen-Madeleine Curea.

„Verucile apar mai frecvent la copii și la tineri și sunt provocate de unele tulpini ale papiloma virusului uman (HPV). Cele mai întâlnite sunt verucile plantare, care apar în talpă, și verucile vulgare, la nivelul mâinilor”.

Negii sau verucile nu trebuie confundate nici cu bătăturile – deși au aceeași consistență cornoasă -, nici cu alunițele – chiar dacă au aceeași formă cu acestea. Pe de altă parte, fiind o afecțiune de natură virotică, se impune o abordare atentă a acestora și un tratament adecvat.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Negii sau verucile – simptome

Negii sau verucile apar pe fondul oboselii și imunității scăzute, în urma contactului cu o persoană sau o suprafață infectată. Folosirea încălțămintei sau îmbrăcăminții în comun cu o persoană bolnavă – dar și probarea unei piese de vestimentație sau a unui pantof după o persoană infectată – constituie un factor de risc. De asemenea, locuri comune, precum dușurile, piscina, folosite și de persoane care au această afecțiune, pot favoriza apariția bolii.

Negii sau verucile – cum se produce infectarea cu HPV? 

..............

Citește mai departe despre negi / veruci

×