x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Neuropatia diabetică - Diabetul zaharat, pericol major pentru sănătatea picioarelor

Neuropatia diabetică - Diabetul zaharat, pericol major pentru sănătatea picioarelor

02 Sep 2019   •   16:17
Neuropatia diabetică - Diabetul zaharat, pericol major pentru sănătatea picioarelor

Luna noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, devenit o povară socială și economică. Numărul de cazuri sunt în continuă creștere și costurile foarte mari pe care le generează în sistemele de sănătate. Printre cele mai grave complicații se referă la sănătatea picioarelor.

Sănătatea picioarelor – Lupta împotriva diabetului și a complicațiilor grave pe care le poate produce, așa cum este piciorul diabetic, este o luptă de zi cu zi.

Pe lângă prevenție, screening și îngrijire completă, din partea unei echipe multidisciplinare, rolul persoanei cu diabet și al apropiaților sunt foarte importante.

„Diabetul poate fi o boală extrem de periculoasă prin complicațiile pe care le cauzează. Dacă ne referim la sănătatea picioarelor, consecințele pot fi foarte severe. Este nevoie de o monitorizare atentă, în principal din partea persoanei cu diabet. Atunci când apare deteriorarea sensibilității nervoase, auto-examinarea picioarelor este obligatorie. Orice rană cât de mică, dacă nu este observată și nu este tratată corespunzător înseamnă un risc crescut pentru sănătatea picioarelor. Apare riscul de ulcerație și, prin urmare, de amputații. De aceea, dacă avem în familie avem cazuri de diabet, trebuie să urmărim ca diabetul să nu fie neglijat, iar recomandările medicului să fie respectate întocmai”, a declarat Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, medic diabetolog și președinte al Asociației de Podiatrie.

Diabetul zaharat afectează 1 din 11 persoane, la nivel global. În țara noastra prevalența este chiar mai ridicată.

Mai mult de 1 din 10 persoane suferă de diabet în România. 11.6% dintre adulții cu vârste între 20 și 79 ani au această afecțiune.

Îngrijorător este că doar aproximativ jumătate dintre ei știu că au diabet. Din această cauză sunt expuși riscului unor complicații severe. Nivelul crescut al glucozei din sânge pe perioade îndelungate poate produceleziuni vasculare generalizate. Poate efecat inclusiv sănătatea picioarelor. În pericol sunt toate persoanele cu diabet, dacă nu este realizată o îngrijire adecvată, care să asigure un control glicemic eficient.

.....................

Află care sunt cele mai bune metode de îngrijire și tratament pentru diabet

×