x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Nobel pentru medicină

Nobel pentru medicină

16 Oct 2007   •   00:00

Premiul Nobel pentru Medicină 2007 le-a fost acordat americanilor Mario R. Capecchi şi Oliver Smithies şi britanicului Martin J. Evans. "Pentru descoperirile in domeniul modificărilor genetice realizate pe şoarecii de laborator cu ajutorul celulelor suşă embrionare." Aceasta este precizarea făcută de comitetul Nobel in dreptul numelor celor trei oameni de ştiinţă. Cercetările lor au făcut posibilă modificarea genelor mamiferelor. Această modificare se transmite şi generaţiilor viitoare de mamifere, o realizare care a revoluţionat domeniul geneticii şi joacă un rol extrem de important in dezvoltarea unor terapii eficiente pentru boli care in prezent sunt considerate incurabile.

Momentul zero al celulelor suşă

Britanicul cu titlu de cavaler, Sir Martin J. Evans, de la Universitatea Cardiff din Wales, a descoperit celula suşă in primul stadiu de dezvoltare a embrionului. Este celula din care derivă toate celelalte celule ale organismului adult. Evans a realizat o cultură de astfel de celule, le-a modificat genetic şi le-a reintrodus in corpul mamei pentru a da naştere unui făt care să moştenească modificările genetice efectuate de el.

Este o descoperire pe care unii oameni de ştiinţă o consideră momentul zero al revoluţiei celulelor suşă, care a căpătat amploare in ultimii ani in intreaga lume. In prezent, in Australia, Belgia, China, India, Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Suedia, Marea Britanie se realizează cercetări care au la bază celulele suşă embrionare pentru a descoperi tratamente eficiente. Singura problemă cu care se confruntă oamenii de ştiinţă pentru a duce la capăt aceste cercetări o constituie lipsa fondurilor.

Americanii

Mario Capecchi şi Oliver Smithies, independent unul de celălalt, au descoperit cum pot fi utilizate recombinări intre segmente ale moleculelor de ADN pentru a ţinti gene aparţinănd genomului mamiferelor. In plus, cei doi cercetători americani au pus la punct metode performante pentru a crea in laborator şoricei modificaţi genetic.

In incercarea de a duce la capăt descoperirile sale, Capecchi

s-a confruntat cu refuzul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH) din SUA de a-i finanţa proiectul. Deoarece autorităţile sanitare din SUA nu aveau incredere in experimentele cercetătorului. Insă perseverenţa de care a dat dovadă in cercetările sale i-a adus lui Mario Capecchi recunoştinţă din partea comitetului Nobel. In viitor, cu certitudine vor fi lansate noi terapii pentru corectarea malformaţiilor genetice la om, avănd la bază experimentele şi descoperirile realizate de Mario Capecchi, Martin Evans şi Oliver Smithies.

×
Subiecte în articol: stiinta