x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Nouă analize pentru binele tău

Nouă analize pentru binele tău

10 Iul 2007   •   00:00

La 1 iulie a debutat Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. In cadrul programului, persoanele asigurate sau neasigurate vor beneficia gratuit de un set de maximum nouă analize, stabilite de medicul de familie in urma examenului clinic.

La 1 iulie a debutat Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. In cadrul programului, persoanele asigurate sau neasigurate vor beneficia gratuit de un set de maximum nouă analize, stabilite de medicul de familie in urma examenului clinic. Care sunt aceste nouă analize? "In primul rănd vorbim despre hemoleucograma completă, apoi creatinina serică, glicemia, sideremia, sumarul de urină, colesterolul seric total, HDL colesterolul sau colesterolul rău, trigliceridele şi transaminazele", arată conf. dr. Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Sunt analize orientative, care ajută la diagnosticarea precoce a unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, la depistarea diabetului, anemiilor.

Â

In urma examenului clinic, medicul de familie poate recomanda toate cele nouă analize unui pacient sau mai puţine, in funcţie de terenul patologic al fiecăruia. Astfel, hemoleucograma, glicemia, sumarul de urină sunt recomandate tuturor pacienţilor peste 3 ani. Sideremia (concentraţia fierului in sănge) trebuie efectuată la copiii pănă in 10 ani, la gravide, la femeile de peste 25 de ani. Nivelul colesterolului se măsoară la pacienţii de peste 40 de ani. La persoanele sub 40 de ani, colesterolul se măsoară dacă sunt in grupa de risc: obezitate, hipercolesterolemie familială, rudele de gradul 1 cu afecţiuni cardiovasculare.

Â

Cine nu face controlul

Â

Persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigaţiile incluse in program nu vor face acest control. Nici bolnavii cronici luaţi in evidenţa medicului de familie sau cei care au fost spitalizaţi in ultimele trei luni nu vor efectua analizele. Copiii sub trei ani vor fi supuşi analizelor doar la recomandarea expresă a medicului de familie. Şi un lucru foarte important! Dacă nu aveţi medic de familie, vă puteţi prezenta la cabinetul oricărui medic de familie.

×
Subiecte în articol: familie medicul de familie