x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Nu-i revine vederea de flăcău

Nu-i revine vederea de flăcău

06 Noi 2007   •   00:00

Se aşteaptă unii ca medicina să fie in stare să intoarcă decisiv acele ceasornicului ăla mare inapoi, adică să răstoarne medicii timpul, iar pe oamenii ăştia cu ajutorul bisturiului şi pilulei să-i facă flăcăi şi mirese.

Se aşteaptă unii ca medicina să fie in stare să intoarcă decisiv acele ceasornicului ăla mare inapoi, adică să răstoarne medicii timpul, iar pe oamenii ăştia cu ajutorul bisturiului şi pilulei să-i facă flăcăi şi mirese. Cu alte cuvinte, pretind unii oameni de la doctori să repare toate stricăciunile făcute organismului şi, vorba ceea, pretind ca o rablă să devină limuzină cu doar căţiva kilometri la bord. Ei bine, nu se poate realiza acest vis, fiindcă prin trecerea anilor organismul omenesc a sporit la kilometraj şi au inceput să scărţăie piesele, să găfăie motorul şi să se depună măzgă pe ţevi. Timpul nu iartă pe nimeni şi apare uzura mai peste tot in organism, de la innămolirea arterelor de către ateroscleroză la tocirea articulaţiilor, la slăbirea vederii şi auzului, la punerea pe butuci a ficatului etc.

Cu toate acestea, uneori medicina poate să readucă prospeţimea in unele organe. Iată de pildă necazurile apărute la ochi. Unii oameni au necazul de a face cataractă. Se tulbură lichidul in corpul vitros şi se aşterne treptat ceaţă peste privire. Ei, in aceste cazuri, medicina face treabă neaşteptat de bună. Operaţia de cataractă inlocuieşte cristalinul inceţoşat cu un cristalin artificial şi omul işi recapătă vederea bună de dinainte. Dar succesul in operaţia de cataractă nu se repetă peste tot. Degeaba pretind oamenii cu glaucom ca vederea lor să redevină vedere de vultur ca inainte de trecerea tinereţii. Operaţia de glaucom nu redă acuitatea vizuală de dinainte de boală. Dar intervenţia in glaucom opreşte deteriorarea pe mai departe a vederii. Operaţia de glaucom trebuie făcută in anumite cazuri pentru ca prin presiunea hipertensiunii intraoculare să nu se atrofieze ireversibil nervul optic şi să se instaleze orbirea. Deci operaţia opreşte agravarea bolii. Situaţia se aseamănă cu abandonarea fumatului in BPOC.

×
Subiecte în articol: editorial