x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Nu mi-e frică de umezeală!

Nu mi-e frică de umezeală!

25 Sep 2007   •   00:00

A venit toamna, iar ploile şi frigul "bat la uşă". Umezeala le dă bătăi de cap mai ales vărstnicilor, care incep să se vaite de dureri articulare.

A venit toamna, iar ploile şi frigul "bat la uşă". Umezeala le dă bătăi de cap mai ales vărstnicilor, care incep să se vaite de dureri articulare. De regulă, bolnavii se prezintă la medic, acuzănd simptome localizate la una-două articulaţii. Uneori durerea apare după efortul fizic şi se atenuează prin repaus, dar frigul şi umezeala pot agrava intensitatea suferinţei. Multe persoane se plăng de existenţa unor zgomote articulare supărătoare, combinate cu durere. Bolnavii nu dau importanţă intotdeauna acestor dureri localizate la nivelul articulaţiilor. Unele persoane vărstnice dau vina pe "păcătosul" reumatism şi consideră că durerile articulare care apar in special toamna sunt fireşti. Ce se ascunde de fapt in spatele unor astfel de dureri aflăm de la dr Richard Burlacu, medic primar ortopedie-traumatologie de la Spitalul Clinic Colentina: "Durerile articulare pot fi provocate de inflamarea sinovialei, generănd sinovite acute sau cronice, sau din pricina deteriorării cartilajului articulaţiilor, care provoacă in special artrozele. Durerile articulare pot fi consecinţe ale unor microtraumatisme, provocate de mici accidente, ale unor agenţi traumatici externi sau infecţii piogene (aşa-numitele artrite septice)".

Sensibilitate

Uneori durerile articulare sunt puse pe seama schimbărilor vremii. "Mă doare genunchiul. Va ploua!" Sunt expresii pe care le auzim in special la bătrăni. De foarte multe ori nu se inşală, deoarece este recunoscută influenţa factorilor meteorologici asupra organismului, in general, dar şi asupra articulaţiilor, in mod special. Localizările durerii in procesul artrozic se regăsesc la nivelul articulaţiilor intervertebrale, coxofemurale, genunchi, interfalangiene de la măini şi picioare. Diagnosticul este pus de către medicul specialist in urma unui examen de specialitate, a unor teste inflamatorii şi a examenului radiologic. "Pacientul trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru radiografie, care să ateste eventualele modificări la nivelul articulaţiilor, după care se mai pot face şi alte investigaţii, precum puncţiile, pentru prelevarea lichidului articular, biopsii la nivelul sinovialei, necesare pentru depistarea unei eventuale sinovite vilonodulare, care pot lămuri diagnosticul. Se mai poate face şi RMN, care, la nivelul genunchiului, poate diagnostica leziunile meniscului ori ale ligamentului incrucişat", arată specialistul nostru.

Atroze. "Dacă boala este lăsată să evolueze se poate ajunge pănă la artroze invalidante, cu blocări articulare şi anchiloze in poziţii vicioase", avertizează dr Richard Burlacu.

×
Subiecte în articol: articulare prevenire