x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie O problemă majoră: medicamentele celor mici

O problemă majoră: medicamentele celor mici

de Magda Colgiu    |    13 Iul 2010   •   00:00
O problemă majoră: medicamentele celor mici
Sursa foto: /THINKSTOCK

Medicul Ramona Andronache de la Clinica Romgermed din Bucureşti prezintă cititorilor Jurnalului de Sănătate modul în care trebuie administrate medicamentele copiilor. "Regula numărul unu, pe care fiecare părinte ar trebui să o respecte în momentul în care copilul s-a îmbolnăvit: medicul pediatru este cel mai în măsură să-l trateze pe micuţul pacient. Dacă, din diverse motive, copilul nu este consultat de medic, părinţii ar trebui să-l contacteze telefonic. Această regulă este valabilă şi în cazul medicamentelor eliberate fără prescripţia medicului", ne avertizează medicul Ramona Andronache.

"Dozele recomandate se bazează pe cantitatea de substanţă activă, acea cantitate care este sigură pentru copilul respectiv, în funcţie de vârsta şi de greutatea lui şi nu în funcţie de gravitatea bolii. În ceea ce priveşte medicamentele, există o regulă de aur: cea a minimului necesar, cu atât mai mult când este vorba despre un copil. Cert este că simptomatologia copilului se va remite dacă va beneficia de medicamentul potrivit, în doza potrivită. Mulţi părinţi îşi pun întrebarea «Cum ar putea să fie siguri că administrează copiilor doza potrivită de medicament?»", spune medicul Ramona Andronache. Conform unui studiu din anul 1997, 70% dintre părinţi au probleme în a găsi doza corespunzătoare de medicamente care trebuie administrate copiilor lor.

MODURI DE ADMINISTRARE
"În funcţie de particularităţile medicamentelor, există două moduri de administrare. La unele medicamente, doza se ajustează în funcţie de greutatea copilului - administrarea per kilogram corp. A doua modalitate se referă la medicamentele care se dau în anumite doze, în funcţie de limita de vârstă: până la 3 ani o doză, între 3 şi 10 ani, altă doză. Cele mai multe dintre medicamente se dau calculându-se raportul pe kilogram corp. Pentru majoritatea copiilor sub 2 ani, doza se stabileşte în funcţie de greutatea lor şi nu de vârstă. "De aceea, părintele trebuie să ştie greutatea copilului, care se înmulţeşte cu doza per kilogram. În acest fel va afla cantitatea de medicamente administrate zilnic. Această cantitate se împarte în trei sau patru doze, în funcţie de fiecare medicament în parte. Pentru a avea siguranţa că administrăm copiilor noştri cantitatea adecvată din medicament, avem obligaţia să citim cu mare atenţie prospectul produsului atunci când îl cumpărăm. Dacă nu înţelegem instrucţiunile, vom cere farmacistului, respectiv medicului pediatru să ni le explice", recomandă medicul Andronache.

INTOXICAŢII FRECVENTE
O greşeală de neiertat, pe care o fac unii părinţi, este aceea de a administra copiilor medicamente recomandate adulţilor, medicamente pe care nu există indicaţii clare în ceea ce priveşte administrarea la copii. "Este periculos să dăm copiilor medicamente pentru adulţi, fie şi într-o doză mai mică. De exemplu, administrarea de antibiotice specifice adulţilor poate crea celor mici intoxicaţii, care pot afecta funcţia hepatică, respectiv renală. Paracetamolul (acetaminofenul) este unul dintre cele mai uzitate antipiretice. Doza maximă de paracetamol este de 90 mg/kg corp la copil. Doza toxică, după o ingestie unică, este de 150 mg/kg corp".

O altă intoxicaţie frecventă la copii este cea cu fier. Intoxicaţia acută cu fier este determinată de depăşirea dozei recomandate de fier şi este adesea fatală. Cazurile de intoxicaţii acute apar în principal la copiii cărora le sunt prescrise profilactic preparate orale cu fier. Printre motivele care duc la intoxicaţii se numără: confundarea drajeurilor cu bomboanele din cauza culorilor vii şi a gustului dulce sau, cel mai frecvent, din cauza nedepozitării acestora în locuri inaccesibile copiilor.

PARTICULARITĂŢILE MICULUI PACIENT
Gravitatea bolii nu este un motiv de a mări doza de medicamente. "Nu administraţi niciodată copilului o doză de medicament mai mare decât cea din prospect. Chiar dacă are o răceală severă, o infecţie a urechii sau febră, dozele mai mari nu înseamnă că vor grăbi vindecarea", atrage atenţia medicul Andronache.
"La copil, medicamentele au efecte diferite comparativ cu cele înregistrate la pacientul adult. Explicaţia: capacităţile digestive ale copiilor sunt insuficient dezvoltate, absorbţia prin stomac şi intestine a medicamentelor pe cale orală poate fi întârziată.
De asemenea, absorbţia pe cale musculară este imprevizibilă la nou-născut. La copii, absorbţia pe cale cutanată este foarte crescută.

ÎNAINTE SAU DUPĂ MASĂ?
O altă problemă pe care o au părinţii este legată de momentul optim pentru administrarea medicamentelor, respectiv "înainte sau după masă". În cazul în care, pe prospectul produselor nu scrie nimic, în general, nu este important când se administrează. "Este preferabil totuşi să se administreze după ce copilul a mâncat. În foarte puţine cazuri, medicamentele se administrează înainte de masă, pentru că alimentele întârzie absorbţia componentelor farmaceutice în organism. Dacă copilul poate mânca alimente solide, medicul va recomanda medicamente sub formă de tablete. Acestea pot fi strivite şi amestecate cu puţin iaurt sau cu piure de fructe. Atenţie! Medicamentele sub formă de tablete trebuie administrate copiilor, doar când dantura acestora permite mestecatul".

SPUNEŢI MICUŢULUI ADEVĂRUL!
Nu este recomandat să amăgiţi copilul că medicamentele sunt "bomboane". Este mult mai eficient să spuneţi micuţului că siropul este un tratament pentru tusea lui. Dacă micuţul reuşeşte să ajungă la sticluţă cu sirop de tuse, deoarece nu a fost supravegheat, există pericolul ca el să bea toată sticla. În aceste situaţii, consultaţi urgent un medic!

RECOMANDĂRI
n) Există câteva medicamente care nu ar trebui administrate copiilor. Printre aceste se numără aspirina, dar şi alte medicamente care o au în compoziţie.
n) Antibioticele au un statut asemănător: nu trebuie administrate decât la recomandarea medicului. Deoarece există riscul ca micuţul să aibă diverse reacţii adverse.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă