x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oricând e bine să te lepezi de fumat şi de alcool

0
Autor: Florin Condurateanu 02 Dec 2008 - 00:00

Păcatul o fi având termen de prescriere? Dacă ai păcătuit zeci de ani poţi să te lepezi de păcate şi să-ţi ordonezi în dimensiuni pozitive destinul? Întrebările astea încercăm să le racordăm cu atât de importantul capitol al sănătăţii.



Sunt unii care îşi găsesc alibiuri la lipsa lor de voinţă în a se lăsa de fumat, de alcool sau de alte vicii care pur şi simplu te omoară. Zic ei că ce rost are să abandonezi fumatul când am fumat 40 de ani? Se scuză alţii: "Ce rost mai are să uit de paharul cu alcool când toată viaţa l-am dus la gură şi gâl-gâl au curs băuturile în burta mea?!". Îşi mai justifică alţii voinţa lor de plastelină când e vorba să se abţină de la a umple farfuria cu mâncăruri grase şi a hali câte 20 de felioare de şunculiţă împănată vârtos cu grăsime. Aceste idei sunt complet greşite. Fiindcă în orice moment e bine să te scuturi de viciul fumatului, al băutului, de răul obicei de a mânca "untură pe pâine". Să le luăm pe rând, ca să demonstrăm utilitatea renunţării la obiceiuri care ne fac numai rău.


Are rost să mă las de ţigară!

Medicina a demonstrat clar că bronhopneumopatia obstructivă cronică, pe scurt BPOC, loveşte în 90% din fumători. Fumatul se dovedeşte că îngustează bronhiile şi prejudiciază intrarea aerului în sistemul pulmonar, ca să nu mai amintim că tot ţigara are un efect distrugător spărgând alveolele, adică acei mici săculeţi din plămâni, care asigură suprafaţa mare de contact dintre oxigen şi sânge. Are loc o gravă reducere a capacităţii de respiraţie tocmai din cauza lucrării ticăloase a tutunului. BPOC e o boală care nu se vindecă. Dar cu grijă ea poate fi ţinută pe loc să nu avanseze în gravitate. Prima măsură care trebuie luată este oprirea totală a fumatului. Degeaba îşi găsesc alibi fumătorii bolnavi de BPOC cu scuza: "Am fumat ani mulţi, nu mai are rost să mă las de ţigară!". Ba are rost în orice moment, fiindcă dacă abandonezi fumatul opreşti degradarea pe mai departe a plămânilor. BPOC, această bronşită complexă, se manifestă prin tuse, expectoraţie şi o oboseală mare la efort. Cei cu bronşita aceasta obosesc din ce în ce mai tare la eforturi din ce în ce mai mici. Nu mai au suflu, respiraţia este grea. În fază avansată aceşti bolnavi nici nu mai ies din casă, ba mai mult, obosesc şi mergând până la bucătărie. S-a redus grav capacitatea de respiraţie. Prima măsură, cum am arătat, este lăsarea de fumat. Se mai prescriu şi medicamente şi neapărat exerciţii fizice. Fiindcă în această bronşită se topesc muşchii, fiindcă nu se mişcă din pricina oboselii. Se ajunge ca să fie necesare aparate de oxigeno-terapie care îmbogăţesc în oxigen aerul pe care-l împing în plămânii bolnavilor.


Ciroza, hepatitele...

La fel de distrugător este şi alcoolul. Unul dintre relele făcute de alcool este distrugerea ficatului. De altfel, acea încărcare cu grăsime a ficatului se petrece şi din pricina alcoolului în aşa-numita steatoză hepatică alcoolică. Atât de temutele hepatite cronice ce derapează şi în ciroză au drept cauză şi alcoolul, în afara altor motivaţii cum sunt virusurile hepatice B şi C. Una peste alta, bolnavii de hepatită cronică şi de ciroză trebuie să uite numele de alcool. Ei trebuie să se abţină în totalitate de la băutul alcoolului. Vorba aceea, n-au voie nici să-şi înmoaie buzele în alcool. Ba, mai mult, şi în cazul ficatului gras suferinzii trebuie să pună punct băuturii, pentru a nu deschide poarta agravării bolii. Ficatul este obişnuit prin construcţia lui să poată metaboliza 13 grame de alcool pur pe zi. Şi asta în cazul bărbaţilor. La femei, pragul admisibil este la jumătate. Doar această cantitate de alcool poate să o prelucreze ficatul. Tot ce este peste supune ficatul la mari eforturi. Se zice chiar că este într-un fel mai de acceptat ca omul să facă două chefuri zdravene pe lună şi chiar să se îmbete decât să tragă 50 de grame de votcă în fiecare zi. Pentru că, între beţii la două chefuri pe lună, ficatul are timp să se regenereze şi să îşi tragă sufletul din efort, în timp ce băutul peste pragul suportat de ficat în fiecare zi nu-i dă ficatului nici un răgaz. Când ficatul este biciuit continuu cu efortul  de a prelucra alcoolul în exces încep procesele de inflamaţie şi fibroză în ficat. Adică, din inflamaţie se trece la etapa mai periculoasă a fibrozei, care înseamnă ţesuturi întărite precum cicatricele urâte, care scot din funcţiune porţiuni mari din ficat. În zonele fibrozate, celulele hepatice nu-şi mai pot face misiunea şi sângele care trebuie "curăţat" în ficat rămâne încărcat cu toxine care otrăvesc tot restul organismului. Ficatul fibrozat cu populaţii de celule moarte devine un baraj care nu mai lasă să treacă sângele adus de vena portă din abdomen. Din cauza acestui blocaj creşte presiunea în vena portă în amonte de ficat şi lichidul din sâge trece în abdomen, apărând ciroza cu ascită, ciroza umedă. Şi ca răul să fie şi mai mare, din cauza presiunii crescute din vena portă, se umflă şi venele de pe esofag, formând varice esofagiene care se sparg şi din aceste hemoragii bolnavii de ciroză mor.

GRĂSIMI. Şi în cazul abuzului de grăsimi, în orice moment trecerea la un regim alimentar sănătos e binevenită. Pentru că, mâncând continuu alimente grase, creşti concentraţia grăsimilor şi trigliceridelor din sânge, care împotmolesc şi mai mult vasele. Colesterolul rău şi trigliceridele depun tot timpul grăsimi pe pereţii vaselor în acele plăci de ateroscleroză (aterom), cele care conduc la infarcturi şi la accidente vascular-cerebrale. Deci, oricând e momentul să mănânci mai cumpătat, urmând nişte reguli de sănătate.
Citeşte mai multe despre:   alcool,   sfaturi

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor
Îi auzi pe mulţi bucurându-se că „fac un grătar”. E un fel de culme a relaxării și ei cred că asta înseamnă sănătate. Alţii cred că au găsit soluţia slăbitului: să mănânce pâinea prăjită....

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză
Peste 200 de cercetători spun că oamenii se infectează cu COVID-19 întrucât acesta circulă prin aer. Din acest motiv ei cer revizuirea recomandărilor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii...

Explicațiile psihologului: Ce ne provoacă suferință în relații? 

Explicațiile psihologului: Ce ne provoacă suferință în relații? 
În prezent, expresia „relație toxică” este folosită atât de des încât aproape că orice relație are un conflict mai mare ajunge să fie etichetată astfel. În cadrul relațiilor toxice, conexiunea și...

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19
Comisia Europeană a autorizat, astăzi, punerea pe piaţă condiționată, în spațiul comunitar, a antiviralului Remdesivir, folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP....

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...
Serviciul de email marketing furnizat de