x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Osteoporoza după curele de slăbire

Osteoporoza după curele de slăbire

de Florin Condurateanu    |    20 Mai 2008   •   00:00

Cei mai mulţi oameni vorbesc la mişto despre oase, fac băşcălie cum că osul este un "organ" simplu, un fel de piesă de rezistenţă, cum s-ar zice şasiul la maşină. Băşcălia nu ţine însă seamă de adevărul despre oase, care sînt componente de complexitate ridicată ale organismului. Nici vorbă să fie nişte bare de susţinere a muşchilor şi restul organelor. Pentru că osul este o superbă combinaţie între viu şi mort, între dur şi moale, un amestec spectaculos de solid cu lichid. Osul se adaptează tot timpul condiţiilor de purtător al corpului omenesc, de element al scheletului. În os se petrece un joc permanent şi fascinant de formare a unui os nou şi de distrugere a osului vechi. Adică în os se petrece şi o naştere, şi o moarte.



Cei mai mulţi oameni vorbesc la mişto despre oase, fac băşcălie cum că osul este un "organ" simplu, un fel de piesă de rezistenţă, cum s-ar zice şasiul la maşină. Băşcălia nu ţine însă seamă de adevărul despre oase, care sînt componente de complexitate ridicată ale organismului. Nici vorbă să fie nişte bare de susţinere a muşchilor şi restul organelor. Pentru că osul este o superbă combinaţie între viu şi mort, între dur şi moale, un amestec spectaculos de solid cu lichid. Osul se adaptează tot timpul condiţiilor de purtător al corpului omenesc, de element al scheletului. În os se petrece un joc permanent şi fascinant de formare a unui os nou şi de distrugere a osului vechi. Adică în os se petrece şi o naştere, şi o moarte.

Dezechilibru

Profesor doctor Andrei Firică, şeful Clinicii de ortopedie de la Spitalul "Colentina",  explică procesul de osteoporoză şi factorii de risc. S-a menţionat că în os este un paralelism între formarea de os nou şi distrugerea de os vechi. Osteoporoza apare cînd acest echilibru se perturbă şi anume: ori se ditruge prea mult os vechi, ori nu se formează destul de mult os nou. E bine să arătăm din ce se compune osul. Osul are cam 50% apă, 22% substanţe minerale, cum ar fi calciul, fosforul, în schimb conţine 16% grăsimi şi 12% proteine. Care sînt factorii de risc care înlesnesc apariţia osteoporozei, acel proces nefavorabil de pierdere a substanţei osoase? În primul rînd, vîrsta este un factor de risc. Cu cît omul înaintează în vîrstă, distrugerea de os vechi nu mai este înlocuită de o formare a osului nou. Femeile fac mai uşor osteoporoză decît bărbaţii. Şi asta fiindcă menopauza este unul dintre factorii determinanţi de instalare a osteoporozei. O altă curiozitate este aceea că populaţia albă este atinsă de osteoporoză mai mult decît populaţia neagră sau galbenă.

Osteoporoză înseamnă şi o moştenire genetică. Să nu se uite că fiecare dintre noi moştenim o şubrezenie în anumite aparate ale organismului, şubrezenie moştenită chiar de la şase generaţii în urmă. Osteoporoza apare mai des la oamenii scunzi şi cu piele subţire. Femeile care nu au născut sînt mai expuse osteoporozei. Tulburările hormonale au un rol important în apariţia osteoporozei. Dintre acestea cea mai importantă fiind menopauza. Femeile care au suferit operaţii de îndepărtare a ovarelor şi uterului intră mai devreme în osteoporoză fiindcă la ele menopauza s-a înstăpînit precoce. Şi dieta are un rol important în osteoporoză. Curele de slăbire uşurează apariţia osteoporozei, mai ales dietele de slăbit bazate pe multe proteine. Fumatul e şi el un factor de risc în apariţia osteoporozei. Ca şi abuzul de alcool. Sedentarismul deschide mai devreme uşa osteoporozei. Dar un factor de risc în osteoporoză este şi efortul exagerat, care nu face bine mai ales oamenilor slabi. Şi unele boli pot produce osteoporoză mai devreme, cum ar fi unele maladii de ficat, unele suferinţe ale intestinelor, boli endrocrine sau alte boli digestive. Cele mai multe fracturi apărute din pricina osteoporozei se întîlnesc după menopauză. Ele sînt denumite fracturi de oboseală. Osteoporoza evoluează rapid în primii doi ani după instalarea menopauzei.  Dacă osteoporoza e surprinsă la momentul ei de debut, cînd abia s-a instalat menopauza, urmarea unui tratament adecvat asigură rezultate bune în lupta cu osteoporoza. Iată cîteva principii ale unor tratamente preventive. Pentru a preveni osteoporoza trebuie luate medicamente ce sporesc absorbţia calciului din intestin. Se recomandă şi altă categorie de medicamente care inhibă procesul de distrugere a masei osoase. Bineînţeles că lupta cu osteoporoza începe încă din adolescenţă. În perioada de adolescenţă se formează scheletul, fiindcă după vîrsta de 30 de ani nu mai apare masă osoasă semnificativă. Pentru a construi un sistem osos zdravăn, adolescenţilor trebuie să li se dea suficient lapte şi suficiente lactate. În plus, scheletul se consolidează dacă adolescentul face sport.

Calciul şi vitamina D

Pe tot parcursul vieţii, omul sănătos trebuie să asigure organismului un gram de calciu pe zi. Calciul vine din afară, nu este fabricat de organism. Prin alimentaţie se pot dobîndi zilnic cam 400 mg de calciu. Deci restul de 500-600 de mg de calciu trebuie să se procure din pastile cu calciu. Calciul se absoarbe în os dacă există în organism şi vitamina D. Deci un om sănătos trebuie să înghită zilnic circa 400 unităţi de vitamina D. Concentraţia de calciu în sînge trebuie să fie constantă. Mecanisme sensibile asigură această concentraţie constantă în sînge. Dacă se semnalează că nu a venit destul calciu din afară, aceste mecanisme încep să extragă calciul din depozitele oaselor, ceea ce duce la fragilizarea lor. Cînd s-a rupt sau s-a fisurat o vertebră din pricina osteoporozei, există mai multe metode de a o repara. Astfel, se poate introduce în vertebrele fracurate sau tasate ciment prin intermediul unui ac. Mai există o metodă mai perfecţionată: o dată cu acul intră în vertebră şi un balonaş care se umflă şi rearanjează vertebra stricată de fractură. O altă metodă de intervenţie în cazul vertebrelor fracturate este injectarea în vertebre a unei substanţe osoase. Aceste metode dau rezulate bune în cazurile în care discul vertebrei nu s-a rupt, împrăştiind bucăţi de disc în interiorul vertebrelor.

OSUL. LEMNUL. METALUL. Aparent osul se aseamănă cu lemnul, cu metalul. Adesea se uită că osul este mai ales un ţesut viu, de trei ori mai uşor şi de zece ori mai flexibil decît oţelul de bună calitate. De la o anumită vîrstă, în special la femei, după ce s-a instalat menopauza, apare una dintre cele mai neplăcute boli: osteoporoza. Acest proces înseamnă pierdere de substanţă osoasă, înseamnă fragilizarea osului, care devine tot mai şubred, tot mai puţin rezistent. Aşa se face că oamenii trecuţi de o anumită vîrstă devin abonaţi ai secţiilor de ortopedie din pricina fracturilor produse de osteoporoză.

VÎRSTNICII. Pierderea de substanţă osoasă îl face pe un vîrstnic să sufere o fractură la cele mai banale căzături care în alte condiţii n-ar lăsa urme. Alunecă în bucătărie un vîrstnic, cade la 30-40 cm şi osul i se frînge neaşteptat de uşor. De vină este osteoporoza. Sau la fel de des se petrece următoarea scenă: gospodina trecută de 50 de ani vrea să ridice de jos borcanul cu murături şi, deodată, simte o durere ascuţită şi violentă în spate pricinuită de fractura unei vertebre cauzată tot de osteoporoza care a atins şi coloana
vertebrală.

×