x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pe unde se plimba cheagul de sange?

Pe unde se plimba cheagul de sange?

11 Feb 2004   •   00:00

Varicele, acei serpi vinetii ce uratesc nu numai picioarele femeilor, ci se umfla si pe gambele barbatilor, inseamna dilatarea venelor ce adesea dau complicatii numite tromboflebite si insuficiente venoase cronice.

Profesorul Marius Vintila, seful Clinicii de cardiologie de la Spitalul "Sf. Pantelimon", explica in ce constau aceste boli. Tromboflebita in 90% din cazuri este provocata de varice, doar in 10% din situatii apare ca urmare a unor lovituri la picioare sau din pricina unor injectii rau executate. In starea de inflamare a venelor superficiale unde zace sangele, apar si trombi, tocmai de aceea se recomanda ca bolnavul sa mearga pentru a nu favoriza cresterea acestor periculoase cheaguri. A doua complicatie a varicelor este insuficienta venoasa cronica, se umfla picioarele si se poate ajunge la leziuni cutanate, care pot degenera in ulcerul varicos cu rani ce se trateaza anevoie. Impotriva umfla rii picioarelor e bine sa nu stai cu ele sub scaun, ci intinse in fata, iar in pat nu trebuie sa pui o perna sub picioarele umflate, ci sa ridici cu cativa centimetri chiar picioarele patului, in partea de jos. Dar cel mai intelept este ca persoanele cu risc crescut de varice, risc mostenit din familie, sa evite conditiile favorizante de aparitie a varicelor, in special statul prea mult pe loc in picioare. La multe femei, la 35-40 de ani apar mai ales pe coapse vinisoare subtiri sub piele, nu sunt varice, vinisoarele isi fac aparitia din incarcatura hormonala care dilata venele din piele.

Daca tromboflebita nu omoara, exista insa doua complicatii mai grave: tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara. In tromboza venoasa profunda se infunda cu trombi venele profunde. Iata si simptomele de tromboza: brusc apare o durere profunda in muschiul gambei, piciorul se umfla, e cald, devine vinetiu si numai medicul poate ataca cheagul.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul