x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie PICIORUL DIABETIC și tratamentul lui. Ce să faci ca să elimini RISCURILE AMPUTĂRII

PICIORUL DIABETIC și tratamentul lui. Ce să faci ca să elimini RISCURILE AMPUTĂRII

26 Sep 2018   •   17:04
PICIORUL DIABETIC și tratamentul lui. Ce să faci ca să elimini RISCURILE AMPUTĂRII

Piciorul diabetic şi îngrjirea modernă a acestuia de către specialistul podiatru este una din preocupările Norinei Alinta Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, cunoscută mai mult peste hotare  şi care depune eforturi considerabile pentru ca, specialişti şi pacienţi, să atingă obiectivele unei îngrijiri optime a piciorului, indiferent de starea acestuia.

Ce este piciorul diabetic?

Piciorul diabetic, una dintre complicațiile majore ale diabetului zaharat – caracterizată de apariția și agravarea ulcerațiilor la nivelul piciorului, senzație de amorțeală și durere, reprezintă o povară mare pentru persoanele afectate și familiile acestora, periclitând mobilitatea și sporind morbiditatea, printr-un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, în ansamblul ei. Neuropatia diabetică periferică apare ca urmare a distrugerii nervilor, uneori fără ca bolnavii să conștientizeze semnele și simptomele care o anticipează. La rândul ei, distrugerea nervoasă se produce din cauza nivelului crescut de glucoză și/sau ca rezultat al unui nivel redus de insulină în sânge.

O persoană care suferă de diabet și care experimentează dureri, amorțeală, oboseală, furnicături, senzație de arsură la nivelul membrelor, piele uscată și crăpată la nivelul picioarelor și tălpilor, poate avea neuropatie diabetică și șanse sporite să sufere de ulcerații.

Amputaţia şi urmările ei

Lăsate netratate, ulcerațiile evoluează în picior diabetic, condiție care poate aduce în viața pacientului una dintre cele mai de temut urmări: amputația, ca soluție extremă în abordarea medicală pentru oprirea progresului bolii. Printre factorii care cresc riscul ......................

Citește mai departe despre CUM SE TRATEAZĂ PICIORUL DIABETIC

×