x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Plasturele calmant

Plasturele calmant

de Oana Antonescu    |    29 Ian 2008   •   00:00

Să trateze durerea cronică fără medicamente şi fără injecţii este visul oricărui bolnav. Un simplu plasture, aplicat în orice zonă a corpului, s-a dovedit de un real ajutor pacienţilor cu cancer, dar şi celor cu osteoartrită, cu dureri lombare sau poliartrită reumatoidă, care zi de zi sunt chinuiţi de durere.

Să trateze durerea cronică fără medicamente şi fără injecţii este visul oricărui bolnav. Un simplu plasture, aplicat în orice zonă a corpului, s-a dovedit de un real ajutor pacienţilor cu cancer, dar şi celor cu osteoartrită, cu dureri lombare sau poliartrită reumatoidă, care zi de zi sunt chinuiţi de durere. Plasturele calmant, numit de medici sistem terapeutic transdermic, există în farmaciile din România încă din 2001 şi în urmă cu doi ani a intrat pe lista medicamentelor gratuite pentru bolnavii de cancer. De atunci şi până acum, mii de bolnavi au beneficiat de acest tratament inovator al durerii.

 

Eliberare constantă

“Aplicat pe o zonă de piele sănătoasă şi fără păr, plasturele eliberează în orga­nism, lent şi constant, pe o durată de trei zile, un analgezic puternic numit fentanil, care face parte din categoria opiaceelor”, explică dr  Miruna Mitrofan, medic primar oncolog la Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Astfel, se asigură un calmant eficient şi continuu al durerii, spre deosebire de tratamentele clasice, la care durerile revin înainte de administrarea dozei următoare. Plasturele este transparent şi uşor de purtat chiar şi la duş, fiind foarte adeziv. După trei zile se poate administra un nou sistem terapeutic transdermic, dar numai după îndepărtarea celui precedent şi pe o altă zonă a pielii. Doza de fentanil variază de la 25 la 100 de nanograme, dar numai medicul decide doza optimă pentru fiecare pacient. Tratamentul durerilor cronice începe de obicei cu doza minimă şi creşte treptat. În cazul bolnavilor cu cancer, plasturele calmant este prima etapă de tratament antialgic. Când devine ineficient, plasturele se înlocuieşte fie cu medicamente opioide, fie cu injectabile de tipul morfinei.
 

Recomandări

Pentru bolnavii care nu pot lua pastile fiindcă au greaţă, vărsături sau pentru cei care nu pot face tratament injectabil, plasturele calmant este soluţia ideală. Însă, ca orice medicament opioid, el se eliberează numai pe bază de reţetă medicală. “Nu se foloseşte în durerea acută, precum cea postoperatorie sau posttraumatică, fiindcă nu se poate stabili doza necesară, precum în cazul durerii cronice”, precizează dr Miruna Mitrofan.

 

EFECTE ADVERSE. Substanţele calmante eliberate de plasture afectează sănătatea ficatului, motiv pentru care el nu este indicat bolnavilor cu ciroză sau cu metastază hepa­tică. Substanţele analgezice reduc capacitatea respiratorie, de aceea plasturele nu este recomandat nici pacienţilor cu cancer pulmonar. Printre efectele adverse se numără, de asemenea, constipaţia, greaţa, vărsăturile, hipotensiunea arterială, somnolenţa. 

 

PRIN PIELE. Sistemul terapeutic transdermic permite unui medicament să traverseze pielea, să treacă în circulaţia sangvină şi să se difuzeze apoi în organism. Analgezicele nu sunt singurele substanţe care pot fi administrate prin intermediul plasturilor. Defici­tul de hormoni estrogeni poate fi remediat prin aplicarea de plasturi, în cazul femeilor aflate la menopauză. Pentru cei care vor să renunţe la fumat există plasturi cu nicotină.

×
Subiecte în articol: tratament plasturele