x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Podologia ajută în tratarea mai multor afecțiuni decât cele ale piciorului

Podologia ajută în tratarea mai multor afecțiuni decât cele ale piciorului

08 Apr 2020   •   11:51
Podologia ajută în tratarea mai multor afecțiuni decât cele ale piciorului
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Podologia este, după definiția din DEX, o „ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor piciorului”. Etimologia cuvântului e grecească – πόδι / pódi / picior, iar în Antichitate grecii chiar au găsit o modalitate excepțională de a indica vulnerabilitatea acestei părți a corpului omenesc: Ahile, eroul lumii antice și cel mai puternic om pe care-l cunoșteau putea fi învins cu o simplă înțepătură de ac… în călcâi.

Despre ce înseamnă podologia, în prezent, motivele pentru care o vizită la un cabinet podologic se impune și cum poți ajuta întregul organism să se vindece, dacă dai mai multă atenție picioarelor tale – despre acestea toate vorbim azi cu dna CORINA HINKOV, expert în podometrie.

În ciuda faptului că omul e interesat de sănătatea picioarelor… încă de când a deprins mersul biped, podologia, ca specialitate, este de dată recentă.

Corina Hinkov (expert podometru) – Da, în această mare istorie a omenirii, podologia e… abia un copil. Abia în anul 1956 a fost înfiinţată prima şcoală de podologie în cadrul Facultăţii de Medicină din Barcelona, iar în 1962 a fost recunoscută oficial această specialitate. De 30 de ani, în domeniul podologiei au avut loc schimbări majore în cadrul acestei specialităţi, atât în domeniul competenţelor, cât şi al poziţiei sale în domeniul sanitar. Să ne gândim că în 1962 podologia era încă o specialitate a tehnicii sanitare, podologii fiind astfel nişte infirmieri independenţi care puteau diagnostica şi primi pacienţi fără ajutorul unui medic. Următoarea mare schimbare s-a produs în 1988, când s-au creat programe de studii universitare pentru podologie şi în acel moment s-au stabilit nişte competenţe profesionale care se păstrează şi astăzi. În 2010, studiile de diplomă au devenit studii de grad, adică, studii similare celor pe care le fac stomatologii, avocaţii sau arhitecţii, crescând astfel numărul de ore şi de credite în cadrul studiilor şi crescând cunoştiinţele de farmacologie, chirurgie şi patologie. În plus, trebuie adăugat faptul că podologul poate acum să prescrie medicamente şi poate efectua intervenţii chirurgicale la nivelul piciorului.

Sunt binevenite aceste precizări, pentru că până nu demult podologul se ocupa doar de patologii dermice – bătăturile, de exemplu – sau de problema unghiilor încarnate…

Corina Hinkov – În prezent, există ...............

Citește mai departe AICI

×