x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Povestea unei carii

Povestea unei carii

09 Oct 2007   •   00:00

Pe mulţi dulceaţa făcută in casă de mamaie ii fulgeră in căte-o măsea. Şi berea la gheaţă produce o durere zdravănă in căte un dinte. Sunt semne că a fost săpată o carie.

Pe mulţi dulceaţa făcută in casă de mamaie ii fulgeră in căte-o măsea. Şi berea la gheaţă produce o durere zdravănă in căte un dinte. Sunt semne că a fost săpată o carie. Cei mai mulţi se amăgesc că e vorba de o carie mică şi cred că soluţia este să inghită un medicament impotriva durerilor sau să se ferească de a mai gusta dulciuri sau a răsturna pe gătlej o halbă rece. In realitate, cănd apar dureri la dulce, rece sau oţet e semn că trebuie vizitat stomatologul şi că soluţia pentru orice carie este intervenţia dentistului. Şi aici există insă o "filozofie" şi anume: caria tratată de la inceput, cănd n-a pătruns in adănc, inseamnă şi mai puţini bani cheltuiţi, inseamnă şi păstrarea in viaţă a dinţilor cu pricina. In gură există o populaţie foarte mare de microbi, la fel de numeroasă şi de rea ca in zona rectului. Aceşti microbi abia aşteaptă să găsească condiţii favorabile pentru a ataca dinţii, cu atăt mai mult cu căt produsele lor de excreţie sunt acide.

Măzga de pe dinţi, plină de microbi, se curăţă cu periuţa, dar prin ea nu poate fi total inlăturată. Cel mult o dată la şase luni stomatologul trebuie să cureţe tartrul. Piatra de pe dinţi e un culcuş ideal pentru microbi. Cănd a fost atacat smalţul şi s-a făcut o găurică, durerea durează căteva secunde la rece, dulce, acid. Cănd s-a format mica găurică in smalţ, microbii pot săpa găuri mari in dentina de sub smalţ, care e moale. O carie in dentină provoacă dureri mai lungi pănă la 15 minute la rece, dulce, acid. Dar cănd caria a ajuns la nerv, durerea e de căteva ore şi nu mai cedează sau cedează greu la medicamente antialgice. Aşa-zisul nerv nu este un firicel, ci un ţesut numit pulpă dentară, plin de reţea nervoasă, care ajunsă la nerv presupune scoaterea nervului, obturaţia de canal, plomba făcută pe un dinte mort, căruia i s-a scos ţesutul pulpă dentară.

×
Subiecte în articol: editorial