x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Rinita alergică sau infecţioasă?

Rinita alergică sau infecţioasă?

04 Mar 2008   •   00:00

Ce ne aşteaptă o dată cu venirea primăverii? Boli infecţioase specifice (rujeolă, rubeolă, varicelă, oreion, hepatită etc.), recrudescenţa bolilor pulmonare, astenia de sezon şi alergiile de primăvară.

Ce ne aşteaptă o dată cu venirea primăverii? Boli infecţioase specifice (rujeolă, rubeolă, varicelă, oreion, hepatită etc.), recrudescenţa bolilor pulmonare, astenia de sezon şi alergiile de primăvară.

 

 

Cel puţin unul din zece oameni văd primăvara cu ochi înroşiţi şi înlăcrimaţi, printre accese de strănut şi tuse iritativă. Este vorba despre rinita alergică, produsă de polenurile de sezon, însoţită uneori de conjunctivită sau urticarie.

 

 

Simptome

Ea se manifestă prin rinoree (secreţie nazală abundentă), strănut, tuse, prurit (mâncărimi la nivelul nasului şi ochilor), uneori dificultăţi în respiraţie care pot evolua până la astm bronşic. Cum putem însă deosebi rinita alergică de virozele respiratorii, care sunt frecvente în această perioadă?

În primul rând trebuie să avem în vedere că rinita alergică apare în fiecare an, cam în aceeaşi perioadă, la o persoană care prezintă şi un teren atopic (sensibilitate şi la alţi alergeni, antecedente alergice în familie), durează una sau două săptămâni, se agravează prin petrecerea timpului în aer liber şi se ameliorează când bolnavul se află în interiorul locuinţei, folosind eventual şi un aparat de aer condiţionat. În al doilea rând, ea este însoţită frecvent de strănut, prurit, congestie oculară, iar mucusul abundent este clar, spre deosebire de rinita infecţioasă, când este galben sau verzui. Rinita alergică nu este însoţită de febră, specifică rinitei infecţioase, alterează rar starea de sănătate şi cedează uşor la antihistaminice.

 

 

 

Chiar dacă diagnosticul pare uşor de pus, este recomandabil ca pacientul să ţină legătura cu medicul, care îl va monitoriza (pentru că este o afecţiune cronică) şi îi va indica tratamentul pentru reducerea disconfortului şi evitarea complicaţiilor, iar atunci când se impune vă recomandă unele proceduri speciale: testare alergenică, desensibilizare specifică, corticoterapie.

×
Subiecte în articol: rinita medicul de familie