x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie S.O.S.! Nasul infundat

S.O.S.! Nasul infundat

23 Mai 2005   •   00:00

  • de FLORIN CONDURATEANU

  • Noi toti ne luam zilnic la purtare NASUL in sensul cel mai nebascalios fiindca NASUL este un organ foarte important. NASUL are mai multe functii, respiratorie, secreta mucus, are rol in miros, are functie purificatorie si de umidificare. NASUL este si un excelent schimbator de caldura, pe lungimea lui de 10-12 centimetri se incalzeste aerul de afara pe timp de ger, de la minus 30 de grade la plus 37, cat este temperatura corpului.

    Profesorul Dorin Sarafoleanu explica cea mai simpla suferinta: nasul infundat. Infundarea nasului apare in cazul rino-sinuzitelor. Inflamarea mucoaselor nasului se insoteste cu inflamarea mucoaselor sinusurilor. De ce se infunda nasul mai mult noaptea? Ziua, prin gravitatie, sangele se duce mai mult in picioare decat noaptea, cand omul este culcat in pat si o cantiate mai mare de sange ii ramane in mucoasa nasului si in cornetele nazale, ceea ce produce obstructia in nari. Folosirea indelungata a picaturilor in nas pentru desfundare este o greseala. In rinitele banale, adica in guturai, picaturile se pun in nas doar 4-5 zile si ele se insotesc de medicamente antitermice, antiinflamatoare si antialgice. La inceput, picaturile care sunt vaso-constrictoare contracta mucoasa de pe cornetele narilor si desfunda nasul. Il linisteste pentru 5-7 ore. Dar folosind in exces picaturile, efectul lor scade la doua ore, apoi la doar o jumatate de ora si apare cresterea nedorita a cornetelor nazale.

    Daca omul respira pe gura, umidificarea, purificarea si incalzirea aerului nu se mai efectueaza si, cu timpul, aerul neprelucrat de nas ajunge in plamani si provoaca afectiuni respiratorii. Daca la copii vegetatiile sunt mari si blocheaza fosele nazale, polipii trebuie scosi aerisindu-se astfel si urechea, cu evitarea otitelor. La adulti, cand obstructia nasului este completa prin deviatie de sept, acest defect trebuie operat.

    ARHIVA – Jurnalul de Sanatate
    • Click aici pentru a accesa arhiva

    ×
    Subiecte în articol: editorial nasul