x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sarcina şi virozele

Sarcina şi virozele

de Dr Dana Tinică    |    10 Noi 2009   •   00:00
Sarcina şi virozele
Sursa foto: /stockxpert

Sarcina este resimţită de viitoarele mame ca o perioadă de graţie. Dar ea poate fi tulburată de diverse probleme medicale generale sau obstetrice. În cele 9 luni de sarcină, este posibil ca gravida să se confrunte - chiar de mai multe ori - cu o viroză respiratorie, lucru îngrijorător, mai ales în contextul actual.

În timpul sarcinii, imunitatea este scăzută, ceea ce face ca femeile să se îmbolnăvească de cinci ori mai uşor comparativ cu restul populaţiei, să facă forme de boală cu durată mai mare sau având ca rezultat complicaţii: angine, bronşite, otite, sinuzite, pneumonii.

VIRUSURILE
La aceasta mai contribuie şi efectul estrogenilor, care cresc congestia nazală şi producţia de mucus, predispunând la obstrucţie, secreţii abundente şi hemoragii locale (de aceea, dacă acesta este singurul dumneavoastră simptom, este posibil să nu fie o viroză, ci o simplă modificare indusă de sarcină). Începând din trimestrul al doilea de sarcină, sistemul cardiovascular al gravidei este suprasolicitat, iar o dată cu creşterea fătului, diafragma este împinsă în sus, ceea ce alterează capacitatea funcţională a plămânilor, factori care contribuie, de asemenea, la evoluţia bolii.

Pe de altă parte, posibilităţile de tratament sunt limitate la gravide, pentru a proteja produsul de concepţie. Studiile au arătat că virusurile care produc guturaiul sau virusurile gripale nu determină malformaţii şi nu au decât rar efecte asupra evoluţiei sarcinii (pierderea sarcinii, naşterea prematură).

FEBRA, MEDICAMENTELE
Febra poate fi uneori corelată cu aceste simptome sau poate afecta embrionul, producând, de pildă, defecte de tub neural. Virozele respiratorii banale se manifestă prin secreţie nazală abundentă, tuse uscată, strănut, gât iritat şi dureros, cefalee, mici ascensiuni febrile. Dacă există febră mare, dureri musculare şi articulare generalizate, oboseală persistentă şi alterarea stării generale, atunci aproape sigur este o infecţie gripală.

Se ştie că nu există medicamente pentru tratarea virozelor, ci doar pentru ameliorarea simptomelor acestora. Multe dintre acestea, deşi se pot cumpăra fără prescripţie medicală, sunt interzise gravidelor.

Mai ales în primul trimestru de sarcină şi în ultima lună de sarcină, medicamentele ar trebui strict evitate. Există un număr restrâns de medicamente care pot fi folosite de gravide. Astfel, pentru combaterea febrei şi a durerilor, se indică acetaminofenul (paracetamolul). Aspirina şi celelalte antiinflamatoare nesteroidiene au efecte adverse în sarcină sau încă insuficient studiate.

SECREŢII NAZALE
Pentru combaterea secreţiilor nazale abundente puteţi folosi clorfeniramina sau decongestivele pe bază de pseudoefedrină, acestea din urmă numai din al doilea trimestru de sarcină. Puteţi aplica, în schimb, picături saline cumpărate de la farmacie sau preparate acasă (o jumătate de linguriţă cu sare la o cană cu apă), de mai multe ori pe zi. Dormiţi cu capul ridicat pe o pernă sau ridicaţi capul patului, punând ceva sub saltea, pentru a asigura un drenaj nazal mai bun.

Dacă aveţi dureri la nivelul sinusurilor, puneţi comprese calde (nu fierbinţi) pe frunte sau pomeţi. Majoritatea preparatelor antitusive sunt interzise gravidelor. Este recomandată folosirea unui umidificator în cameră sau a unui vaporizator.

Mai simplu, puteţi pune apă fiebinte într-un vas, eventual cu câteva picături de ulei mentolat sau de eucalipt, staţi cu capul deasupra, învelit într-un prosop. Gâtul iritat poate fi tratat cu un amestec de miere şi lămâie sau cu gargară cu soluţie salină, de câteva ori pe zi.

Este important să vă odihniţi suficient şi să vă hidrataţi corespunzător: opt-zece pahare cu lichide (apă, ceaiuri calde de plante, sucuri naturale). Nu trebuie să vă supraîncălziţi, ci să aveţi o temperatură plăcută în cameră şi să evitaţi fumul şi noxele. Dacă medicul v-a recomandat vitamine în timpul sarcinii, nu neglijaţi să le luaţi în această perioadă, dar rămâneţi la doza prescrisă, fără a o depăşi.

Megadozele de vitamine sau produsele naturiste nu au un efect benefic cert în tratarea virozelor. Antibioticele nu sunt indicate decât în cazul apariţiei unor complicaţii bacteriene. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, există antibiotice care pot fi luate şi în timpul sarcinii. De asemenea, dacă e necesar, medicul vă va administra medicamente antivirale pentru combaterea gripei.

LEGĂTURA CU MEDICUL
Gravida trebuie să păstreze legătura cu medicul obstetrician şi cu medicul de familie, cărora să le precizeze orice modificări ale stării de sănătate şi, mai ales, să nu ia nici un fel de medicament fără recomandarea acestora. Oricum, persistenţa sau agravarea simptomelor - febră mare, tuse cu secreţii abundente, vărsături, apariţia de frisoane şi dureri toracice, dureri la nivelul frunţii şi al oaselor feţei, cu secreţii nazale groase, galben-verzui - impune prezentarea de urgenţă la medic.

SFATURI
Pentru prevenire vaccinaţi-vă împotriva gripei. Vaccinul este eficient şi poate fi făcut în siguranţă în timpul sarcinii şi al alăptării. Evitaţi aglomeraţiile, persoanele bolnave şi spălaţi-vă cât mai des pe mâini. Adoptaţi un stil de viaţă echilibrat, cu odihnă suficientă, alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, cereale, proteine de calitate. Nu ezitaţi să vă adresaţi medicului la cel mai mic semn deîngrijorare.

×
Subiecte în articol: medicul de familie