x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Şase întrebări şi răspunsuri despre herpes

Şase întrebări şi răspunsuri despre herpes

de Oana Antonescu    |    23 Iun 2009   •   00:00
Şase întrebări şi răspunsuri despre herpes
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Aproape 80% din populaţia globului este infectată cu virusul herpetic, ce provoacă dureroasele şi inesteticele vezicule cu lichid. În ciuda frecvenţei foarte crescute, herpesul rămâne un subiect tabu.



1. Ce este herpesul: un virus, o ciupercă sau o bacterie?

Herpesul este provocat de un virus numit herpes simplex (VHS). Odată contractat, el rămâne în organism pentru toată viaţa. Există un virus care produce leziuni în zona gurii şi este foarte răspândit în populaţia generală (VHS 1) şi un virus care infectează regiunea genitală (VHS 2) şi se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii, de la mama infectată la nou-născut.

2. Cum arată leziunea herpetică?

Herpesul labial este o grupare de mici vezicule cu lichid, localizate la nivelul buzei şi pe marginea lor exterioară. Pielea din jurul acestor vezicule poate fi inflamată. Veziculele se rup, lichidul transparent este eliminat şi se formează o crustă care dispare în 7-10 zile. Herpesul genital se manifestă la prima infecţie prin aceleaşi vezicule grupate, care se sparg şi formează ulceraţii acoperite cu o crustă. La femei, ele apar pe labii, vagin, col uterin şi chiar pe uretră, provocând usturimi la urinare, dificultate de urinare şi scurgeri uretrale. La bărbaţi, veziculele apar pe prepuţ, gland şi teaca penisului. Adeseori, herpesul genital este însoţit de febră, frison, cefalee, adenopatie, stare generală proastă. În caz de recidive, herpesul genital are simptome de intensitate şi durată mai mici, uneori fiind chiar asimptomatic. Mai rar, leziunile herpetice pot apărea şi în alte zone ale corpului, dacă virusul a infectat o rană, leziune.

3. Cum se produce infectarea?

Ca toate bolile virale, herpesul este foarte contagios. El poate fi luat la orice vârstă, prin simpla atingere a pielii sau a mucoaselor cu leziuni herpetice active. Virusul se transmite până la vindecarea completă a acestor leziuni. Herpesul genital se transmite prin contact sexual. Virusul herpes simplex nu există în spermă. După prima infectare, virusul rămâne în organism în stare latentă şi produce recidive periodic, pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

4. Există o legătură între herpesul genital şi micoze?

Herpesul genital şi micozele sunt uneori asociate. Herpesul poate fi o poartă de intrare pentru alte infecţii genitale, cel mai frecvent pentru candidoză. Semnele clinice ale acestor două boli sunt asemănătoare şi deseori confundate de bolnavi. Doar medicul poate oferi un diagnostic exact, în urma testelor de laborator.

5. Cum se tratează?

Nu există în prezent nici un tratament care să elimine virusurile latente din organism. Există însă un tratament antiviral care reduce durata, severitatea simptomelor şi contagiozitatea virusului, mai ales dacă este administrat imediat după apariţia simptomelor. Tratamentul uzual al herpesului este aciclovirul, substanţă cu diferite denumiri comerciale, administrată local, sub formă de unguent, sau pe cale orală, sub formă de pastile.

6. Herpesul poate fi prevenit?

Medicii recomandă evitatea contactelor intime (sărut, în cazul herpesului labial, şi contact sexual, în cazul celui genital) când partenerul are simptome evidente de herpes. De asemenea, trebuie evitată folosirea prosoapelor, paharelor, tacâmurilor unei persoane cu herpes. Mai puţin cunoscut este că bolnavii sunt contagioşi în cazul unei infecţii asimptomatice. Folosirea prezervativului în cazul unor parteneri noi sau aparent neinfectaţi este unica metodă prin care putem fi siguri că nu contractăm virusul. În ceea ce priveşte recidivele, administrarea îndelungată a tratamentului antiviral poate reduce frecvenţa acestora.

×
Subiecte în articol: genital herpesul avertisment