x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Scanerul de inimi

Scanerul de inimi

13 Apr 2006   •   00:00

Anatomia inimii si circulatia coronariana pot fi vizualizate acum si in Romania printr-o noua metoda de investigatie care poarta numele de cardio CT. Desi ea exista de mai multi ani in tarile dezvoltate, in Romania ea reprezinta o premiera. Primul aparat de acest fel se afla la Bucuresti, in cadrul Centrului Euromedic Fundeni, o unitate sanitara privata care functioneaza in parteneriat cu Catedra de radiologie a Institutului Clinic Fundeni.

Premiera a fost posibila cu sprijinul medicilor din Spitalul European "Georges Pompidou" din Paris. Aparatul, singurul din tara in acest moment, este de ultima generatie. El permite scanarea in detaliu a cordului si vaselor, efectuand 16 sectiuni concomitent.

USOR SI RAPID

Spre deosebire de metodele clasice de examinare a cordului, precum angiografia, cardio CT este o tehnica imagistica neinvaziva si cu riscuri minime. Investigatia aduce in plus o mai mare rapiditate decat metodele clasice de examinare, pentru ca nu necesita o pregatire prealabila si nici spitalizare sau recuperare postexaminare. Ea se realizeaza cu sau fara ajutorul unei substante de contrast. "Cardio CT este un test de screening mult mai putin invaziv decat cele clasice si permite achizitionarea unui numar foarte mare de date despre miocard, pericard, aorta, artere pulmonare si chiar plamani", explica prof. dr. Serban Georgescu, seful Clinicii de radiologie de la Institutul Clinic Fundeni.

Doctorul Arshid Alexandre Azarine, medic la Spitalul European "Georges Pompidou" din Paris, a precizat ca noua tehnica imagistica prezentata in Romania este foarte utila in stabilirea cauzei durerilor cardiace atipice, in efectuarea bilanturilor preoperatorii, precum si in cazul pacientilor cu by-pass sau stenturi. Dr. Arshid Alexandre Azarine recomanda cardio CT ca o investigatie de rutina persoanelor cu antecedente familiale sau cu risc crescut de boli cardiovasculare.

Metoda de diagnostic nu este insa recomandata in unele situatii particulare. "Este nevoie de o selectie a bolnavilor inainte de testul de screening. Cardio CT nu poate fi efectuat bolnavilor cu tulburari de ritm cardiac (tahicardici) si nici persoanelor supraponderale", a precizat prof. dr. Serban Georgescu.

SCOR CALCIC. Noua tehnica imagistica va permite de acum realizarea scorului calcic si pacientilor din Romania. Calciul depus pe artere este un risc de boli cardiace, iar scorul calcic reprezinta un calcul al acestui risc. In SUA, scorul calcic este o informatie importanta pentru societatile de asigurari medicale care doresc sa investigheze riscul de boala cardiaca al clientilor. Iar cardio CT, investigatia care ofera aceste date, a devenit in SUA o investigatie de rutina.
×
Subiecte în articol: investigatii medicale