x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Setul anual de analize

Setul anual de analize

24 Ian 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE

GEORGETA LICSANDRU

Fie ca suntem sanatosi, fie ca suferim de vreo boala, medicii ne recomanda ca macar o data pe an sa facem un control medical de rutina. La controlul periodic, analizele medicale nu sunt obligatorii, in caz de suspiciune insa, medicul poate solicita un set de examene clinice.

Adultilor li se recomanda in primul rand analizele de sange, care permit numararea celulelor sangvine si dozarea diferitelor substante care circula in plasma. Sunt urmarite astfel: hemograma (numarul globulelor albe si rosii), viteza de sedimentare a sangelui (VSH), glicemia (nivelul glucozei in sange), colesterolul, trigliceridele (grasimile prezente in sange), creatinina (cresterea nivelului de creatinina in sange permite diagnosticarea unei eventuale insuficiente renale), ureea, acidul uric, transaminazele (enzime continute in special de ficat). Pentru a vedea daca pacientul nu a contractat intre timp hepatita acuta si a trecut peste ea, luand-o drept o stare de oboseala obisnuita, medicul ii recomanda un set de analize care sa arate daca acesta nu este purtator al antigenului HBs.

Adultii

Pacientilor li se mai cer un examen sumar de urina, cu sau fara urocultura; un examen copro-parazitologic, mai ales pentru cei care locuiesc in mediul rural; un fibrinogen (o proteina din plasma sangelui, al carei nivel creste o data cu varsta si chiar mai mult dupa infarctul miocardic).

"Hipertensivii sau cei care prezinta risc cardiovascular ridicat, cei care au cazuri de afectiuni cardiovasculare in familie ar trebui sa faca niste fractiuni de colesterol HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau)", spune medicul primar de medicina generala Doina Mihaila, presedintele Patronatului medicilor de familie. Colesterolul ridicat poate fi tratat foarte bine atat la o varsta tanara, cat si la o varsta inaintata. La tineri este insa mult mai usor de tinut o dieta, pentru ca aceasta categorie de varsta accepta mai usor fructe si legume in alimentatie. Unui varstnic ii este insa mai greu sa respecte o dieta, mai ales ca nivelul ridicat al colesterolului este asociat si cu alte afectiuni.

Hipertensiunea este depistata la un control de rutina de multe ori fara ca pacientul sa aiba vreun simptom. Exista insa si pacienti care au tulburari din cauza hipertensiunii, cum ar fi durerea de cap (frontala sau occipitala), ametelile, altii pierd sange nazal, au o senzatie de imponderabilitate, nu se simt bine. Insa nu toti cei care au asemenea simptome sufera de hipertensiune arteriala. Medicii le recomanda hipertensivilor sa manance hiposodat, dar ideal ar fi desodat. Aceasta este prima dieta care se insoteste de medicatia corespunzatoare.

Afectiunile depistate

Dupa interpretarea rezultatelor, se pot descoperi afectiuni ca diabetul, hepatita, anemia. Analizele releva – acolo unde este cazul – deficitul de calciu, fier sau magneziu in organismul pacientului. Rezultatele analizelor se interpreteaza in functie de varsta, de sex si de alte afectiuni pe care le mai are pacientul. "In general, laboratoarele dau in dreapta valorile normale. Acestea sunt diferite de la laborator la laborator, in functie de reactivii folositi. La un laborator, o glicemie este normala pana in 110, la alte laboratoare pana in 120. De aceea, este bine ca analizele sa fie interpretate de un medic", sustine doctorul Doina Mihaila.

Anual, fiecare dintre noi ar trebui sa faca un examen pulmonar (pentru depistarea TBC), un test Waserman (pentru depistarea sifilisului) si o ecografie abdominala. Potrivit medicului Doina Mihaila, "analizele pentru depistarea HIV sunt recomandate mai mult sau mai putin, in functie de ce greseli considera ca a facut fiecare".

In Romania, aceste analize sunt destul de scumpe, ceea ce constituie o reala problema, pentru ca oamenii vin la medic doar atunci cand afectiunile s-au agravat.

Copiii

La copii se pot face toate analizele enumerate pentru adulti, dar foarte importante sunt hemoleucograma, examenul copro-parazitologic, pentru ca toti au tendinta de a pune orice in gura. Calcemia este un examen medical recomandat la copii, pentru ca acestia tind sa piarda calciu sau sa nu asimileze calciu, ceea ce provoaca rahitismul. Foarte importante sunt exudatul faringian si o analiza ASLO. Traind in colectivitate si punand mana pe tot ceea ce vad, copiii pot lua streptococul beta-hemolitic (evidentiat de analiza ASLO). Acesta este un germen ce poate duce la reumatismul articular acut, cu consecinte majore in timp. Prin exudat faringian se poate depista si scarlatina, care nu este o boala banala, provocata de acelasi streptococ. Aceasta boala se declanseaza brusc, dupa o perioada de incubatie, sub forma unei febre ridicate (39 de grade Celsius), a unei umflaturi dureroase la nivelul ganglionilor gatului.

HEPATITA
Analizele tintite pe aceasta boala se fac dupa ce pacientul vine la medic pentru diverse tulburari, cum ar fi somnolenta, greturile, faptul ca urina s-a colorat, scaunul este alb, iar ochii sunt galbeni. Hepatita acuta nu se depisteaza la un control de rutina decat foarte rar. La o prima examinare, medicul constata ca ficatul este sensibil la palpare. Primul lucru care se face este un sumar de urina, pentru ca medicul doreste sa vada daca sunt prezenti urobilinogenii sau pigmenti biliari. Daca se descopera o hepatica cronica, pacientului ii sunt recomandate examene de finete. O hepatita este numita cronica atunci cand ea evolueaza pe o durata mai mare de 6 luni.

ANEMIA
De multe ori, anemia banala trece neobservata. Pacientul remarca atunci cand se ridica brusc ca ameteste, tenul ii este mai palid. La pacientii mai in varsta pot aparea semnele unei insuficiente cardiace, insotite de edeme ale gleznelor si ale fetei. Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este carenta de fier (anemia feripriva). In acest caz, pacientul nu se alimenteaza cum trebuie sau nu ii plac alimentele care contin fier, cum ar fi ficatul, carnea, spanacul, sfecla. Cea mai frecventa carenta de fier se inregistreaza la femeile care au ciclu menstrual. Hemoroizii, hemoragiile, pierderea unei cantitati mari de sange la ciclu provoaca anemia hemoragica.

STIATI CA?
Este recomandat ca analizele de sange sa fie efectuate dimineata. Seringile uzitate pentru prelevarea de sange sunt de unica folosinta, acestea desigilandu-se in fata pacientului. In acest mod este prevenita contractarea multor boli atat de catre cei veniti pentru analize, cat si de catre personalul medical care intra in contact cu acestia. Seringa este prevazuta cu un dispozitiv, astfel incat, odata introdus in vena, acul extrage exact cantitatea necesara pentru analize.
×
Subiecte în articol: sănge analiza medicul de familie