x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. 5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre lumea nevăzută a microbilor

Sfatul medicului. 5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre lumea nevăzută a microbilor

22 Noi 2016   •   12:57
Sfatul medicului. 5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre lumea nevăzută a microbilor

Particule invizibile de praf, polen, cenuși vulcanice, spori de plante sunt adunate de corpul uman atunci când inspiram. Acestea îşi fac loc în organism şi devin chiriaşii noştri microbieni. Microbii sunt forme de viaţă cu care ne "împărţim" corpul cu sau fără voia noastră.

Mulţi dintre microbii din aer sunt indispensabili pentru supraviețuire, iar alţii sunt chiar benefici, ajutându-ne să digerăm hrana şi să dirijăm sistemul imunitar. Însă există categorii de microbi care în mod cert dăunează, fiind patogenii care cauzează boli precum tuberculoza sau gripa.

Deşi nu se cunosc foarte multe despre această comunitate de bacterii care trăiesc pe piele, gingii și dinți, în canalul reproductiv și în special în intestine, ştiinţa a trasat câteva coordonate în privinţa microbilor, menite să ajute medicina să cerceteze în continuare dinamica şi efectele lor.

Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre microbi:

1. Corpul uman adăposteşte de zece ori mai multe bacterii decât celule.

2. Existenţa microbilor a fost descoperită acum 350 de ani, când Antoni van Leeuwenhoek a pus la microscop mostre de apă din iazuri și salivă. În schimb, virusurile – mult mai mici decât bacteriile, dar cu mult mai numeroase, au fost descoperite cu de-abia un secol și ceva în urmă.

.............

Citește mai departe AICI

×