x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. Cum tratăm cistita?

Sfatul medicului. Cum tratăm cistita?

28 Aug 2016   •   20:30
Sfatul medicului. Cum tratăm cistita?
Sursa foto: Staras/Getty Images/iStockphoto

Este bine să nu confundăm cistita cu anexita sau inflamația overelor, deși au, în general, aceleași simptome. Cistita reprezintă inflamația vezicii urinare și este cauzată de obicei de prezența unor organisme patogene, bacterii, în uretră.

Simptomele care trimit la medic sunt durerea și arsurile la urinare, iminența urinării, urina închisă la culoare și cu un miros înțepător, crampe abdominale, în zona inghinală sau dureri în zona lombară. Uneori, în urină pot fi urme de sânge. În cazuri mai grave, aceste simptome sunt însoțite și de febră sau stare generală proastă.

Tratamentul cistitei se prescrie de către medic, pe baza unor analize care stabilesc ce agenți patogeni sunt răspunzători de infecție. Paleativ, pot fi administrate antiinflamatorare, pentru atenuarea durerilor și, eventual, a febrei.  În perioada de tratament trebuie mărit aportul de lichide în organism. Se poate bea apă, în care a fost dizolvată o linguriță de bicarbonat, care ajută la scăderea acidității urinei și eliminarea infecției. Alcoolul și cafeaua nu sunt indicate.

Dr. Ana Maria Bucur, medic de familie

 

 

 

×