x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE sau ARTROZA – metode de tratament eficiente

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE sau ARTROZA – metode de tratament eficiente

06 Oct 2018   •   19:49
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE sau ARTROZA – metode de tratament eficiente

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – Înaintarea în vârstă vine cu mai multă înțelepciune, dar și cu… dureri articulare. Oricare a fost stilul tău de viață, fie că ai mâncat sănătos sau nu, ai făcut mai multă mișcare sau ai fost sedentar, degradarea articulațiilor este imuabilă. Ce diferă, de la om la om, este gradul de degradare și, în funcție de tratamentele la care se recurge, posibilitatea de regenerare parțială a acestora.

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE –  ce le provoacă, la ce să fim atenți

Dr. Paul Năstase, medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică, a clarificat câteva aspecte legate de durerile articulare.

„Din păcate, toți suntem supuși degradării și artroza este un tip de degradare care nu ne iartă. Toată lumea e afectată, dar grupa de vârstă la care apare de obicei artroza e 40-50 ani. Foarte rar se întâmplă să apară mai devreme și asta din cauze foarte bine determinate – fie că am avut o fractură care a implicat o articulație, fie că avem o afecțiune congenitală, care a determinat apariția artrozei”, ține să precizeze specialistul.

Artroza care apare din cauza uzurii, afectează un procent ușor mai ridicat de femei, decât de bărbați. Vârsta la care se instalează afecțiunea este și ea diferită, în funcție de nivelul de activitate al persoanei respective. „Dacă eu sunt un muncitor manual – de exemplu, dau în fiecare zi cu sapa – s-ar putea să îmi uzez articulațiile mult mai repede decât cel care nu prea dă cu sapa”, specifică dr. Paul Năstase.

DURERILE ARTICULARE. Când trebuie să ne facem griji?

„Inițial se credea că șoldul este cea mai afectată articulație, acum genunchiul a luat foarte mult avânt, asta și din cauza faptului că există un interes foarte mare acum pentru noi metode de protezare a genunchiului. Prima proteză de articulație a fost pentru șold. Fractura de șold era o mare problemă, o chestie devastatoare, care afecta în mod dramatic oamenii în vârstă – și atunci s-a inventat prima proteză de șold. Și treptat, cu evoluția tehnologică, s-a inventat și proteza de genunchi ș.a.m.d. – la ora actuală avem proteză cam pentru orice articulație vreți dv.”, spune ortopedul care ne atrage atenția când trebuie să ne facem griji: „În momentul în care apare durerea, atunci când ea devine cvasiconstantă, trebuie să ne întrebăm ce ni se întâmplă. Articulația doare mai mult dimineața, la trezire, se ameliorează pe măsură ce începi activitatea de zi cu zi. Te dai jos din pat, genunchiul doare, faci câțiva pași și parcă nu mai doare, dar în mijlocul zilei o simți din nou. Cel mai grav e atunci când durerea apare în timpul nopții” 

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE. Ce e de făcut când simți că te doare?

1) În primul rând, trebuie să.....................................

Află care sunt cele mai bune metode de TRATAMENT PENTRU ARTROZĂ

×