x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. Pubertatea precoce. Când apare și cum se manifestă

Sfatul medicului. Pubertatea precoce. Când apare și cum se manifestă

09 Iun 2016   •   21:10
Sfatul medicului. Pubertatea precoce. Când apare și cum se manifestă
Sursa foto: subarashii21/Getty Images/iStockphoto

Adolescența este perioada de tranziție de la copilărie la maturitate însoțită de importante transformări pe planurile biologic, psihologic și social. Pubertatea debutează atunci când hipotalamusul începe să secrete anumiți hormoni ce reglează hipofiza – glanda care secretă hormonii gonadotropi. Hormonii gonadotropi ”trezesc” la viața gonadele: ovare, testicule aflate in repaus până la vârsta pubertății.

Totodată începe secreția hormonilor sexuali care duc la dezvoltarea fizică accelerată, maturizarea organelor genitale și apariția caracterelor sexuale secundare.

La fetițe, primele semne sunt saltul statural, dezvoltarea sânilor, apariția pilozității pubiene etc, iar la băieți se observă creșterea în volum a testiculelor, pilozitatatea pubiană, axilară/facială, îngroșarea vocii, dezvoltarea masei musculare etc.

Pubertatea începe la fetițe în medie la varsta de 11 ani, iar la băieti la 12 ani.

Pubertatea precoce apare înainte de vârsta de 8 ani la fetite, și înainte de 9 ani la băieți, iar pubertatea întârziată apare după vârsta de 13 ani la fetițe și 14 ani la băieți.

Excesul ponderal este un factor care influențează debutul pubertății. La fete este un factor de risc pentru pubertatea precoce determinând închiderea mai rapidă a cartilajelor de creștere și o talie mică.

La băieți obezitatea întârzie debutul pubertar afectând creșterea și dezvoltarea testiculară.

Creșterea în greutate induce dereglări hormonale importante cu consecințe asupra glandelor endocrine. Astfel, adolescentele supraponderale sunt mai predispuse la disfuncții ovariene (sindromul ovarelor micropolichistice) caracterizate prin tulburări ale ciclului menstrual, de tip  amenoree secundară (absența menstrei), acnee, alopecie (căderea părului), seboree (ten gras), pilozitate excesivă, anxietate și chiar depresie.

Dr. Amalia Popescu, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica Polisano București

 

×