x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. ROZACEEA - tot ce trebuie să știi despre cauze, diagnostic, TRATAMENT

Sfatul medicului. ROZACEEA - tot ce trebuie să știi despre cauze, diagnostic, TRATAMENT

06 Oct 2016   •   08:26
Sfatul medicului. ROZACEEA - tot ce trebuie să știi despre cauze, diagnostic, TRATAMENT

Rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, manifestată prin roșeață difuză a feței, telangiectazii (mici vase de sânge dilatate) și erupție papulo-pustuloasă (leziuni roșii, în relief, cu conținut tulbure). Se localizează la nivelul nasului, obrajilor, părții centrale a frunții și bărbiei. Apare mai des la femei, însă formele mai severe se regăsesc la bărbați și afectează aproximativ 10 % din populație, intervalul de vârstă fiind 40 – 50 ani.

În producerea acestei boli sunt implicați mai mulți factori: predispoziția genetică, Demodex folliculorum (un artropod care poartă bacteria Bacillus oleronius), infecții cu Helicobacter pylori, deficitul de riboflavină (vitamina B2), afecțiuni tiroidiene și gastro-intestinale. Pacienții prezintă o hiperreactivitate vasculară (vasele de sânge reacționează exagerat la stimuli obișnuiți). Inițial episoadele de vasodilatație apar la expunerea la stimulii agravanți, iar ulterior devin permanente. De precizat ca rozaceea nu este o formă de acnee deoarece nu prezintă comedoane.

Factorii agravanți ai rozaceei sunt reprezentați de:

băuturi și alimente fierbinți
condimente
alcool
variații bruște de temperatură și temperaturi extreme
expunerea la soare
emoții
efort fizic intens
utilizarea îndelungată a cremelor pe bază de cortizon care subțiază pielea și dilată vasele de sânge
produse cosmetice
medicamente

 Cum se tratează:

....................................

CItește mai departe ca să afli cum se tratează Rozaceea

×