x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului: Se apropie sezonul rinitelor alergice. Ce trebuie să știi

Sfatul medicului: Se apropie sezonul rinitelor alergice. Ce trebuie să știi

05 Mar 2016   •   07:27
Sfatul medicului: Se apropie sezonul rinitelor alergice. Ce trebuie să știi
Sursa foto: ajkkafe/Getty Images/iStockphoto

Rinita alergică este o afecțiune des întâlnită care se manifestă de cele mai mult eori ca o răceală, cu strănuturi, congestie, secreții nazale și tensiune la nivelul sinusurilor. Rinita alergică este o reacție la anumiți alergeni din aer, cum este polenul, de exemplu. Afecțiunea poate fi permanentă sau sezonieră. Atunci când se manifestă sezonier, simptomele apar, de obivei, primăvara, vara și la începutul toamnei.

Primele simptome ale rinitei alergice sunt strănutul, lăcrimarea pchilor, mâncărimi la nivelul gâtului și al nasului, nas înfundat sau care curge. Când se agravează, simptomele pot include transpirație abundentă, pierderea mirosului și a gustului, dureri la nivelul feței, din cauza sinusurilor blocate, mâncărimea din gât se extinde la nas și urechi. Uneori, aceste simptome pot duce la oboseală, insomnie și iritabilitate. Pentru persoanele care suferă și de astm, în perioada în care apare polenul, simptomele se agravează.

Chiar dacă apariția rinitei alergice nu poate fi evitată atunci când organismul intră în contact cu alergenul, există totuși câteva acțiuni pe care le puteți face pentru a încerca să vă feriți:
-Țineți geamurile închise în perioada în care apare polenul.
-Feriți-vă de locurile cu multă iarbă în această perioadă
-Stropiți-vă în mod regulat pe față, mai ales în zona ochilor, cu apă, pentru a-I umezi și a curăța polenul
-Purtați o pălărie, pentru ca polenul să nu vă ajungă în păr și apoi în ochi
-Schimbați în mod regulat filtrul de polen de la mașină și pe cel de la aspirator
-În perioadele în care este mult polen în atmosferă, curățați-vă animalul de companie cu o cârpă umedă, înainte de a-l lăsa în casă
-Pentru a înlătura simptomele rinitei alergice puteți apela la câteva ședințe de acupunctură

Dr. Ana Maria Bucur, medic de familie


×
Subiecte în articol: rinite alergice alergie rinita alergica