x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. Totul despre BOALA CROHN. Cauze, diagnostic, tratament, terapie naturistă

Sfatul medicului. Totul despre BOALA CROHN. Cauze, diagnostic, tratament, terapie naturistă

22 Sep 2016   •   09:04
Sfatul medicului. Totul despre BOALA CROHN. Cauze, diagnostic, tratament, terapie naturistă

Boala Crohn este caracterizată de inflamația cronică a peretelui tubului digestiv, în special la nivelul porțiunii terminale a intestinului subțire (ileon) și colonului, însă poate afecta orice segment de la esofag până la anus.

Mecanismele principale prin care se produce boala au legătură cu o tulburare a sistemului imun prin care sunt atacate componente ale mucoasei tractului digestiv. Printre posibilele cauze care duc la declanșarea acestor mecanisme se numără factorii genetici, infecțioși (unele bacterii și virusuri), alimentari (alergiile alimentare). Afecțiunea apare mai frecvent la persoanele tinere (fumătoare, în context de administrare de anticoncepționale sau antiinflamatoare nesteroidiene). Se cunoaște că factorii imunologici și stresul conduc la episoade de agravare. Simptomele sunt mai severe dacă este afectată o porțiune mai mare din tubul digestiv.

Diareea este simptomul cel mai frecvent al bolii Crohn. Alte simptome digestive sunt reprezentate de dureri abdominale persistente, fisuri și fistule anale. Starea generală este de obicei alterată și sunt asociate și alte manifestări extradigestive (febră sau subfebrilitate, dureri osoase și articulare, scădere în greutate, afte bucale, erupții pe piele, uveita (afectare oculară), la copii este întărziată creșterea). Există și situații în care sunt prezente simptome minimale.

Stabilirea diagnosticului se bazează pe..............

Citește mai mult și află cum recunoști și cum tratezi Boala Croh

×