x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni

Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni

21 Aug 2018   •   12:59
Sfaturi  de călătorie pentru bolnavii de plămâni

Visăm să plecăm în vacanță în locuri exotice, să zburăm cu avionul până la capătul lumii ori să ajungem în locuri unice, temerari. E minunat! Nu înainte însă de a primi câteva sfaturi de călătorie de la medicul specialist. Iar dacă afecțiunea de care suferim este una pulmonară, atunci poate că e cazul să ajungem la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Am făcut noi asta, pentru tine, realizând un interviu „la temă dată” cu dr. Traian Constantin Panciu.

Sfaturi de călătorie pentru zborul cu avionul

Domnule dr. Traian Constantin Panciu, se spune că omul are în el „gena migrației”, care iese la iveală, în cazul multora dintre noi, nu prin dorința de a ne părăsi țara (din varii motive), ci prin dorința de a călători. Dar, uneori, trebuie să fim atenți la semnele pe care ni le dă organismul nostru. Unde ne e permis să călătorim, în ce condiții? Cum stau lucrurile, din punctul dv de vedere, cu acei călători, cu acei vacanțieri care au și… probleme de sănătate a plămânilor, probleme respiratorii…

Dr. Traian Constantin Panciu: Problema din punct de vedere repsirator se pune mai mult din punctul de vedere al altitudinii la care se află destinația ta, locul spre care vei călători. Pentru pacienții cu diferite afecțiuni respiratorii, problemele încep din momentul în care s-au urcat în avion. În timpul zborului, condițiile sunt create astfel încât să fie constant cele de la o altitudine de 1500 m. Aceasta este presiunea oxigenului simulată în interiorul unui avion. Pentru un pacient cu boli pulmonare severe, este nevoie să existe o sursă de oxigen alături de ei, în timpul zborului.

Din păcate, sunt puțini pacienți în România care sunt conștienți la pericolul la care se expun urcând în avion, atunci când poate că se duc în țările din Vest, la copiii lor, ori poate în vacanță, în Asia de Sud-Est, ori chiar și în țări din apropiere. Aceste călătorii le pot accentua insuficiența respiratorie. De aceea, pacienții care se știu cu astfel de afecțiuni trebuie să ceară sfatul medicului curant, înainte de călătorie. Dacă vor avea oxigen, pe durata zborului, atunci lucrurile sunt în afara riscurilor sau, măcar, cu risc diminuat.

Sfaturi de călătorie pentru destinații cu grad de poluare crescut

Orice companie de zbor oferă această facilitate?

Dr. Traian Constantin Panciu – Nu, nu orice companie are în dotare un aparat de oxigen, dar, în general, cele care efectuează zboruri pe distanțe lungi ar trebui să aibă. Oricum, dacă anunțăm din timp problema, fie compania va dota acel avion, pentru acel zbor, cu un aparat, fie noi putem căuta acea companie care are o astfel de facilitate.

Am trecut cu bine de „pericolele” zborului cu avionul. Ce condiții agravante pentru boala lor pot întâlni la destinație acei turiști cu afecțiuni pulmonare sau respiratorii severe?

Dr. Traian Constantin Panciu – ....................................

Citește mai multe SFATURI DE CĂLĂTORIE

×