x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfaturi pentru omul surd

Sfaturi pentru omul surd

10 Mai 2006   •   00:00

Multe bazaconii se aud in populatie despre... auz. Pasamite, isi dau cu parerea atotcunoscatori de trei parale, caci ei imprastie barfa cum ca un om care simte ca l-a cuprins o surditate isi va accentua surditatea, daca va purta proteza auditiva. Nimic mai gresit, mai fals. Chiar este benefic sa apelezi la proteza auditiva, daca auzul s-a imputinat.

Multe bazaconii se aud in populatie despre... auz. Pasamite, isi dau cu parerea atotcunoscatori de trei parale, caci ei imprastie barfa cum ca un om care simte ca l-a cuprins o surditate isi va accentua surditatea, daca va purta proteza auditiva. Nimic mai gresit, mai fals. Chiar este benefic sa apelezi la proteza auditiva, daca auzul s-a imputinat. Omul nu aude cu urechea, ci aude cu creierul. Urechea este un captator de sunete care trimite in urechea interna sunetul. Acolo este convertit in flux nervos-electric, ce ajunge la creier, si acolo este sediul real al auzului. Exista vorba ca functia creaza organul. Daca o parte din nervul auditiv este compromisa e bine sa antrenezi si sa faci sa lucreze la intensitate ridicata restul de nerv auditiv nedeteriorat. Proteza auditiva este un amplificator al sunetelor. Purtand aceasta proteza, restul de nerv auditiv ramas in functiune este obligat sa isi desfasoare activitatea si nu se blegeste.

Scaderea auzului o data cu inaintarea in varsta se numeste presbiacuzie. Unii oameni aud bine si la 80 de ani, vorba aceea, aud si cum creste firul de iarba, in timp ce altii raman cu un auz pipernicit incat trebuie sa le repeti de 3-4 ori cate o fraza. S-ar zice ca unii oameni au stofa buna in privinta urechii. De fapt, ei au stofa buna a creierului, caci auzim cu creierul. Dupa cum de fapt si privim cu creierul, nu cu ochii, cei ce doar trimit semnale la creier. Sef de lucrari George Mincu, medic primar la clinica ORL din Spitalul "Sfanta Maria", mentioneaza ca, in afara de scaderea azului produsa de imbatranire, surditatea mai apare si din cauza unor boli. Astfel, inflamatiile si alte procese patologice din urechea interna se manifesta printr-o triada paguboasa: scadere de auz, zgomote in urechi si vertije.

×
Subiecte în articol: editorial