x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Şi ochii dau rateuri dacă suferă creierul

Şi ochii dau rateuri dacă suferă creierul

de Florin Condurateanu    |    04 Mar 2008   •   00:00

Păcătoase sunt accidentele vasculare cerebrale. Şi le numesc păcătoase de accidente de vase în creier, deoarece sunt capabile de performanţe groaznice: lasă urme severe, definitive.

Păcătoase sunt accidentele vasculare cerebrale. Şi le numesc păcătoase de accidente de vase în creier, deoarece sunt capabile de performanţe groaznice: lasă urme severe, definitive. Să amintim doar de paralizia pe o jumătate din corp. Situaţie în care apar neputinţe adânci în folosirea piciorului şi a mâinii. Dar mai îngrozitoare este paralizia totală. Însă accidentele vascular cerebrale nu se limitează aici. Ele lasă şi urme sub formă de tulburări de vorbire şi iată chiar sub formă de tulburări de vedere.

Specialistul numărul unu academician profesor doctor Constantin Popa explică tulburările de vedere provocate de accidentul vascular-cerebral. Acad. prof. Constantin Popa ne reaminteşte că, atunci când în urma neirigării cu sânge rămân leziuni în emisfera stângă a creierului, bolnavul se întâmplă să nu vadă în lateral dreapta, cum se zice în câmpul temporal. De asemenea, bolnavul nu vede în stânga nasului, cum se zice în câmpul vizual stânga. După un accident vascular cerebral, unii suferinzi susţin că le apar pete negre în câmpul vizual. Academician Constantin Popa insistă asupra faptului că acestor suferinzi le apar pete negre şi nicidecum scânteieri, luciri sau puncte negre, care sunt considerate tulburări minore şi de altă natură.

În urma unui atac vascular cerebral se poate constata şi o pierdere de vedere la un singur ochi. Din fericire, această pierdere este de cele mai multe ori temporară. Dar trebuie să ştim că pierderea vederii la un singur ochi la pacientul cu accident vascular pe creier poate fi şi definitivă. Explicaţia acestei pierderi este următoare: s-a înfundat artera ce irigă nervul ocular, ştiut fiind că artera oftalmică se formează din traseul arterei carotide ce duce majoritatea sângelui la creier.

×
Subiecte în articol: editorial